Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

25 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1070
Comentează add

În Ferguson au fost auzite focuri de armă, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, după ce polițistul care a ucis un tânăr nu a fost inculpat.

Violențe în Ferguson-SUA

sorin-solomon

Violențe în Ferguson/SUA. Foto:  Captură youtube.

De la Seattle la New York, trecând prin Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit pe străzi luni seară, după decizia unui mare juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva unui poliţist care a ucis în luna august un tânăr de culoare, în timp ce în orăşelul Ferguson, unde s-a produs tragedia, au avut loc scene de violenţă între protestatari şi forţele de ordine, relatează AFP, citată de Agerpres.

De la anunţarea deciziei marelui juriu, sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square din New York, cu panouri negre pe care scria ”Rasismul ucide”, ”Nu vom tăcea” şi denunţând ”rasismul poliţiei”. 
 
”Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, al căror număr a crescut tot mai mult. Alţii au comparat poliţia cu Ku Klux Klan sau au lansat afirmaţii dure la adresa acesteia.
 
Numeroase forţe de ordine au fost desfăşurate, iar un elicopter survola cea mai celebră piaţă din lume. 
 
Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze, a fost la rândul său prezent Times Square, unde o persoană i-a aruncat cu un lichid roşu în faţă.
 
Apel la calm al președintelui SUA
 
La Washington, sute de protestatari s-au adunat în faţa Casei Albe, scandând ”Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit strigătul de mobilizare al manifestanţilor după drama de la Ferguson, un orăşel din statul Missouri.
 
Manifestaţii - în mare parte pregătite în avans, în aşteptarea deciziei marelui juriu - au avut de asemenea loc la Boston, Los Angeles, Philadephia, Denver, Seattle, Oakland (California), unde protestatari au blocat o şosea, Chicago şi chiar Salt Lake City.
 
În suburbia St. Louis din Ferguson, au fost auzite focuri de armă, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, informează Reuters. 
 
Administraţia Federală a Aviaţiei e emis o restricţie temporară de zbor pentru acest oraş.
 
Mai multe vitrine au fost sparte în apropierea Departamentului de Poliţie din Ferguson, iar mai multe autovehicule, inclusiv unul al poliţiei, au fost incendiate.
 
Decizia marelui juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva poliţistului Darren Wilson a fost anunţată luni într-o conferinţă de presă.
 
Preşedintele Barack Obama a lansat apoi de la Casa Albă un apel la calm. 
 
”Suntem o naţiune fondată pe respectul faţă de lege”, a subliniat el, făcând apel la toţi cei care contestă decizia să o facă 'în mod paşnic'. 
El a subliniat că familia lui Michael Brown a făcut ea însăşi apel la evitarea oricăror violenţe.
 
Avocaţii poliţistului Darren Wilson au transmis ulterior că acesta nu a făcut decât să urmeze ceea ce a fost instruit şi că a respectat legea, potrivit Reuters.

Etichete FergusonSUApolițieprotestetânărucispolițieBarack ObamaCasa Albăgaze lacrimogene

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live