Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

6 Octombrie 2015
Vizualizari: 1189
Comentează add

Turcia a interceptat cu două avioane F16 un avion de război al forţelor ruse în spaţiul aerian al NATO, precizează Ankara, care doreşte ca o asemenea "eroare" să nu se mai repete.

Violarea spaţiului aerian al Turciei de către Rusia, "o eroare"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Avioane multirol F-16 ale forţelor aeriene turce. Foto: f-16.net.

Pătrunderea avionului forţelor ruse care acţionează în Siria în spaţiul aerian al Turciei pare să fie mai degrabă un gest provocator al Moscovei cu intenţia de a sfida un stat membru NATO, în condiţiile în care ministrul sirian de externe declara ieri că acţiunile Rusiei în Siria au fost bine pregătite din timp.

Turcia, a doua mare armată din NATO, a interceptat cu două avioane F16 un avion de război al forţelor ruse în spaţiul său aerian, a declarat Ministerul de Externe de la Ankara.

Ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a primi un protest oficial în legătură cu violarea spaţiului aerian.

Ankara doreşte să nu se mai repete ceea ce a numit "eroare".

Presa turcă a relatat că un avion de vânătoare MIG-29, utilizat de Rusia în Siria, a fost semnalat de radar în spaţiul aerian al Turciei.

Într-un interviu la televiziune, premierul Ahmet Davutoglu a acuzat Moscova de escaladarea crizei prin implicarea forţelor ruse în conflictul din Siria.

Loviturile aeriene lansate săptămâna trecută de forţele ruse încurcă atât coaliţia condusă de Statele Unite, cât şi Turcia. Administraţia de la Washington îşi menţine poziţia, şi anume nu se poate ajunge la o pace durabilă cu Bashar al-Assad preşedinte.

Moscova susţine că intervenţia vizează slăbirea organizaţiei Statul Islamic, dar puterile occidentale şi Ankara văd în intervenţia rusă doar sprijin pentru Bashar al-Assad.

Turcia a pus în vedere că va răspunde la orice provocare după regulile aplicabile pentru toate avioanele siriene, ruseşti sau altele.

Forţele aeriene ale Turciei vor reacţiona şi vor fi aplicate toate măsurile, indiferent cine violează frontierele "chiar dacă este numai o pasăre", a spus premierul Ahmet Davutoglu.

Rusia s-a opus tot timpul la o intervenţie străină în Siria şi a blocat rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU.

Intervenţia rusă în Siria, "în contradicţie cu declaraţiile oficiale"

Intervenţia forţelor ruse este în contradicţie cu toate declaraţiile Moscovei, iar implicarea Rusiei va amplifica această criză.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a declarat că va avea consultări cu turcii despre această incursiune.

El consideră efortul Moscovei pentru susţinerea lui Assad ca pe un eşec.

Prin intervenţii militare în Siria împotriva moderaţilor, Rusia intensifică războiul civil.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat de asemenea acţiunile Rusiei, pe care le consideră o gravă eroare.

"Assad a comis terorism de stat şi din nefericire Rusia şi Iranul îl apără" - a fost citat Recep Tayyip Erdogan în ziarul "Hürriyet".

Ministrul de externe al Turciei, Feridun Sinirlioglu, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

El a avut, de asemenea, consultări cu principalii parteneri din NATO - se arată într-un comunicat.

În fine, NATO a solicitat Rusiei încheierea atacurilor aeriene, lansate asupra opoziţiei siriene, sub pretextul luptei împotriva terorismului. 


Etichete TurciaNATOviolarea spaţiului aerianRusiabombardamente în Siriacoaliţia internaţională împotriva Statului Silamicpremierul turc Ahmet Davutoglu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live