Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vinurile din R. Moldova, acces liber pe piaţa UE din 2014

Vinurile din Republica Moldova au acces liber pe piaţa europeană, începând cu 1 ianuarie 2014.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Decembrie 2013, 18:32

Vinurile din Republica Moldova vor putea fi vândute fără restricţie în Uniunea Europenă, de la începutul anului viitor, având acelaşi regim de export ca toate vinurile produse în ţările membre.

Decizia luată de Consiliul miniştrilor europeni ai agriculturii s-a dorit un semnal politic şi economic care să compenseze pierderile Moldovei, cauzate de recenta hotărâre luată de Rusia de a interzice comercializarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa sa – după cum preciza comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

"Vor putea să ajungă pe piaţa europeană vinuri moldoveneşti în cantitate nelimitată. Sigur, vinuri care să corespundă standardelor de calitate şi de siguranţă alimentară din UE. Dar până acum experienţa ne spune că n-am avut probleme cu calitatea şi cu standardele de siguranţă alimentară ale vinurilor moldoveneşti, deci din punctul ăsta de vedere nu văd o problemă. Am vrut în schimb cu această decizie să dăm un dublu semnal.

"Pe de o parte, să dăm un semnal politic cum că Comisia Europeană sprijină acest proces pe care Republica Moldova l-a decis, de apropiere de UE, şi că în situaţii dificile suntem gata să răspundem rapid cu elemente pozitive şi un alt element de răspuns a fost către investitori, interesaţi să investească în vinul moldovenesc”, a spus Dacian Cioloş.

Audio: Vinurile din Republica Moldova au acces liber pe piaţa europeană, începând cu 1 ianuarie 2014.

În prezent, vinul moldovenesc se poate importa în Uniunea Europeană fără niciun fel de taxe vamale, dar există o limită totală de 240 de mii de hectolitri pe an: o cantitate mică, având în vedere faptul că Republica Moldova exporta cam de 15 ori mai mult în Rusia, acum o piaţă închisă.

Analiştii văd eliminarea acestei restricţii ca pe o lovitură strategică dată Rusiei.

Moscova a interzis complet importurile de vinuri moldoveneşti, în septembrie, motivând că nu ar fi de calitate, însă se pare că supărarea Moscovei venise în contextul în care, la nivel politic, Chişinăul se apropia tot mai mult de Bucureşti şi de Bruxelles.

Imediat după decizia Rusiei, Comisia Europeană a propus, chiar pe 25 septembrie, Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, chiar înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede şi crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare.