Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

14 Iunie 2012
Vizualizari: 2805
Comentează add

România este al şaselea producător european de vin şi al cincilea din punct de vedere al suprafeţei cultivată cu viţă de vie.

Vinuri româneşti, prezentate în patria vinului

roxana-vasile-paris

Foto: Agerpres.

Producători de vinuri româneşti, degustători francezi, ziarişti şi invitaţi s-au adunat cu toţii la Paris pentru a participa la prezentarea de vinuri româneşti, organizată de Ambasada României împreună cu Organizaţia Internaţională a Vinului.

România este cea de-a şasea producătoare de vinuri din Europa, iar prezentarea de la Paris arată că încă este loc pe piaţa franţuzească, cu toate că Franţa este cel mai mare producător

Greu nu e să vinzi prima sticlă, ci pe a doua, aceluiaşi cumpărător. În plus, să vinzi vinuri în Franţa e complicat, dar o prezentare a producţiei româneşti la Paris îi conferă mândrie producătorului care vine să-şi etaleze vinurile, precum şi sensul apartenenţei la o confrerie vinicolă internaţională.

Organizaţia Internaţională Interguvernamentală a Viţei de Vie şi Vinului, cu sediul la Paris, obişnuieşte să facă prezentări regulate ale producătorilor din fiecare stat membru. Săptămâna aceasta a venit şi rândul României.  

Federico Castelucci, director general spune că România este unul din membrii cei mai vechi şi, "în mod sigur, unul din cei mai influenţi" ai organizaţiei.

"Ca director general, cred că trebuie să sprijinim ţările din organizaţie să-şi facă cunoscute produsele. Suntem o organizaţie ştiinţifică şi tehnică, dar facem totul pentru a-i permite consumatorului să deguste şi să se bucure de produsele vinicole din diversele ţări membre.Deci era aproape o datorie a noastră de a le arăta consumatorilor evoluţia pozitivă a sectorului românesc al vinului.

"Să restructurezi o viţă-de-vie e scump, cere timp, rezultatul nu este întotdeauna sigur, iar concurenţa internaţională e puternică şi agresivă. Eu am degustat vinuri româneşti foarte bune, cu o structură de calitate. În plus, sunt şi frumos prezentate, mă refer la etichetă, care nu trebuie să fie doar epatantă, ci şi rafinată, după care încercăm să şi vindem vinul, însă nu eticheta îl vinde, desigur, calitatea e primordială", a declarat Federico Castelucci.   

România este al şaselea producător european de vin şi al cincilea ca suprafaţă de viţă de vie.

Deşi momentul nu este tocmai propice, dată fiind criza financiară care afectează întreaga Europă, o prezentare a produselor vinicole româneşti nu poate fi decât de bun augur - cum aprecia ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru.  

"Noi am avut ideea să organizăm această manifestare şi este întotdeauna o plăcere să organizăm evenimente în jurul vinului românesc, un vin care poate fi descoperit de o ţară ca Franţa, cea mai mare producătoare de vin din Europa şi dintotdeauna am crezut că vinurile româneşti pot găsi nişe aici, în Franţa. Am avut bucuria să participe la evenimentul nostru mulţi jurnalişti de specialitate, somelieri şi cavişti din Paris, care au apreciat foarte mult vinurile româneşti, Feteasca Albă, Feteasca Neagră, şi ne-au încurajat foarte mult, în sensul de a fi mult mai activi pe piaţa franceză", a declarat Bogdan Mazuru.  

Ca recunoaştere a dezvoltării sectorului vinicol din ultimii 10-15 ani, Bucureştiul va găzdui anul viitor, între 3 şi 7 iunie, Congresul Mondial al Vinului.


Etichete vinParisFranţaviţa de vie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live