Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

30 Aprilie 2021
Vizualizari: 603
Comentează add

Pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici este Vinerea Mare, o zi de amintire și reculegere pentru moartea lui Iisus Hristos pe cruce.

Vinerea Mare pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici

remus-radulescu

Foto: basilica.ro.

Pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici este Vinerea Mare, o zi de amintire și reculegere pentru moartea lui Iisus Hristos pe cruce.

Seara, credincioșii vor participa la ultima denie din Săptămâna Patimilor, cea denumită Denia Prohodului Domnului, în care au loc procesiunile cu Sfântul Epitaf, care simbolizează purtarea trupului lui Iisus de la cruce la mormânt.

Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu făcut om, a trăit cea mai tragică dintre experienţele umane: moartea. A fost răstignit între doi tâlhari, acuzat de blasfemie și împotrivire faţă autoritatea romană.

Conform textelor evanghelice, în momentul când Iisus și-a dat duhul pe cruce, pământul s-a cutremurat și cerul s-a întunecat. După ce a fost coborât de pe cruce, Iisus a fost așezat în mormântul oferit de Iosif din Arimateea, un înstărit al vremii.

Îngroparea lui Iisus este simbolizată astăzi de așezarea Sfântului Epitaf în mijlocul bisericilor și apoi de purtarea lui în jurul sfintelor lăcașuri.

Această procesiune are loc la denia din această seară. Atunci se va cânta prohodul Domnului, cântarea de înmormântare a lui Iisus.


Etichete (ii)cruceiisusmoarterastignire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live