Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

11 Septembrie 2012
Vizualizari: 3070
Comentează add

Bucureştenii, clujenii, timişenii şi constănţenii îngroaşă rândul datornicilor la bănci.

Vina... datornicilor

daniel-negut

Foto: Arhivă.

Conform Băncii Naţionale a României, creditele acordate de bănci – la nivelul lunii iulie – se apropie de 235 de miliarde de lei (adăugând aici şi creditele în valută, convertite în echivalent lei). Bucureştiul este, de departe, pe primul loc în topul zonal al „datornicilor”, cu peste 10 miliarde de lei.

Capitala este urmată – la mare distanţă - de judeţele Cluj (aproape un miliard şi jumătate de lei), Timiş (restanţe la creditele bancare de peste un miliard două sute de milioane de lei) şi Constanţa (peste 900 de milioane)... Valoarea totală a restanţelor la plata ratelor, ajunsese la sfârşitul lui iulie (pentru care avem datele BNR) la peste 11 procente din total credite!

Aşadar, incapacitatea de plată a ratelor creditelor bancare contractate este deja o problemă majoră, dar nu doar a sistemului nostru bancar, ci mai degrabă a „datornicilor”.

Poate că mulţi vor da vina pe condiţiile economice din România şi pe criza mondială, dar – pe de altă parte – chiar cei care nu-şi mai pot plăti la timp ratele bancare au o mare parte din vină, pentru că nu au comunicat băncii situaţia lor materială reală, la momentul contractării creditului.

Ba, chiar, unii analişti ai riscurilor pieţei bancare consideră că, de fapt, persoanele în cauză s-au păcălit pe ele însele, deşi – la acea vreme – au crezut că „au păcălit” banca şi au primit mai mulţi bani decât ar fi avut dreptul!

Nu, banca nu a fost păcălită, pentru că ea îşi va recupera banii împrumutaţi, datorită clauzelor contractuale! Oamenii, însă, ar putea rămâne fără case şi alte bunuri de valoare puse drept gaj. De aceea, am selectat doar două recomandări utile celor care doresc, în viitor, să ia credite bancare.

Astfel, dacă sunteţi plătiţi în lei, este bine să vă împrumutaţi tot în lei, pentru a nu adăuga un risc suplimentar, cel al cursului de schimb, care ar putea să fluctueze în devafoarea dvs.! În plus, simplul schimb valutar - pentru a cumpăra valuta pe care trebuie să o înapoiaţi, lunar, băncii – vă face să pierdeţi nişte bani...

Pe de altă parte, chiar dacă aveţi nevoie de o sumă mai mare, nu este recomandabil să puneţi la dosarul de analiză a creditului adeverinţe false de salariu, ori care să certifice câştiguri suplimentare pe care, de fapt, nu le aveţi.

Aşa cum spuneam, dacă veţi primi un credit mai mare decât ar trebui, nu banca va fi cea păcălită, ci dumnevoastră, pentru că – în timp – veţi constata că nu aveţi capacitatea financiară necesară pentru a vă plăti ratele lunare şi veţi pierde mai mult decât acel credit, pentru că – în general – băncile se pricep să formuleze clauze contractuale pentru a nu pierde!

 


Etichete băncidatoriiBNRcrediteincapacitate de platăcontractare credit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live