Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

13 Mai 2019
Vizualizari: 476
Comentează add

Preşedintele american, Donald Trump, îl primeşte, astăzi, la Casa Albă, pe premierul ungar, Viktor Orbán

Viktor Orban astăzi, la Casa Albă

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 

Când îl va primi, astăzi, la Casa Albă, pe primul ministru ungar, Viktor Orbán, preşedintele Trump va discuta cu acesta agendele comercială, energetică şi de securitate naţională, a arătat într-o declaraţie Casa Albă.

Convorbirile celor doi se vor concentra însă, se pare, în primul rând asupra coordonării poziţiilor antiimigraţie într-o alianţă globală. Înaintea vizitei lui Orbán la Washington, ministrul ungar de externe declara pentru un post de radio ungar că este în curs de formare o alianţă antiimigraţie şi sublinia faptul că ţara sa şi SUA se numără printre cele câteva ţări care au votat, anul trecut, la Naţiunile Unite, împotriva unui pact privind migraţia.

Importanţi membri ai Congresului, atât republicani, cât şi democraţi, i-au trimis vineri o scrisoare preşedintelui Trump în care îşi declară îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc "traiectoria democratică în declin din Ungaria". În ultimii ani, democraţia din Ungaria s-a erodat semnificativ, arată în scrisoare preşedintele Comitetului senatorial pentru relaţii externe, republicanul Jim Risch, şi primul democrat al Comitetului, Bob Menendez, adăugând că, sub Orbán, procesul electoral a devenit mai puţin competitiv, iar sistemul judiciar este din ce în ce mai controlat de stat. Scrisoarea a fost semnată, de asemenea, de senatorul republican Marco Rubio şi de senatoarea democrată Jeanne Shaheen.

Câţiva congresmeni, în frunte cu preşedintele Comitetului pentru afaceri externe al Camerei Reprezentanţilor, democratul Eliot Engel, i-au cerut preşedintelui Trump să îşi anuleze întâlnirea cu premierul Orbán.

În aceeaşi scrisoare, senatorii spun că sunt foarte îngrijoraţi cu privire la relaţia foarte apropiată a Ungariei, membră NATO, cu Rusia. Ei acuză faptul că Ungaria permite Rusiei să îi exploateze sistemul de vize pentru a evita sancţiunile americane.

Pe de altă parte, săptămâna aceasta, Mike Pompeo va face prima sa vizită ca secretar de stat în Rusia. Potrivit Departamentului de Stat, el va discuta cu preşedintele Putin şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre acţiunile agresive şi destabilizatoare ale Moscovei în întreaga lume.

Mike Pompeo va avea astăzi, o întâlnire la Moscova cu personalul ambasadei americane, înainte de a se îndrepta către Soci pentru convorbire cu preşedintele Putin şi ministrul de externe Lavrov.

Mike Pompeo va reafirma îngrijorările Washingtonului privind rolul Rusiei în Venezuela şi Siria, încălcarea tratatului INF şi interferenţa Rusiei în alegerile americane.

Discuţiile de la Soci vor fi atent urmărite la Washington, în special în Congres, unde nu puţini sunt frustraţi de reticenţa preşedintelui Trump de a recunoaşte şi critica interferenţa Kremlinului în alegerile prezidenţiale. 


Etichete Donald TrumpViktor OrbanJim RischBob MenendezMarco RubioJeanne ShaheenMike PompeoPutinLavrovINF

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live