Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Viitorul siguranţei alimentare în Europa

UE are in prezent cele mai inalte standarde de siguranta alimentara din lume si si-a fixat ca obiectiv mentinerea acestora, spune comisarul Vytenis Andriukaitis.

Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Iulie 2015, 09:48

Viitorul siguranţei alimentare în Europa şi provocările tot mai puternice la adresa sistemului agricol şi alimentar mondial au constituit temele de dezbatere ale unei conferinţe speciale, organizată vineri de Comisia Europeană în marja Expozitiei Universale de la Milano.

Uniunea Europeana are in prezent cele mai inalte standarde de siguranta alimentara din lume si si-a fixat ca obiectiv mentinerea acestora - a declarat in mesajul sau Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara Vytenis Andriukaitis.

El a adaugat insa ca viitoarele politici si planuri europene vor trebui sa raspunda unor provocari precum saracirea resurselor naturale, schimbarile climatice sau faptul ca planeta va avea de hranit 9 miliarde de locuitori in anul 2050.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul Andriukaitis a mai aratat ca Uniunea Europeana are un rol cheie in mentinerea unui lant alimentar mondial sustenabil, printr-o gestionare tot mai eficienta a resurselor, o nutritie cat mai echilibrata, stiluri de viata sanatoase si nu in ultimul rand, cercetare si inovatie.

Organizata de Directoratul General al Comisiei Europene pentru Sanatate si Securitate Alimentara, Conferinta de vineri a oferit expertilor prezenti inclusiv posibiltitatea unui dialog centrat pe asteptarile consumatorilor privind siguranta alimentelor.

A fost dezbatut documentul "The Future of Food" - "Viitorul alimentelor", elaborat de Comisia Europeana si in care se afirma ca noile provocari si riscuri emergente vor supune in viitor Europa unor presiuni extrem de puternice. Au fost analizate unele posibile scenarii semnalate de sociologi pentru anul 2050.

Unele sunt optimiste, spre exemplu cel al cresterii rapide a comertului mondial cu alimente si aparitia industriilor agricole de inalta concentrare. Cele mai multe insa au ridicat intrebari.

Ce se va intampla in cazul incetarii cooperarii in domeniu intr-o lume multipolara ? Sau cum vor fi tratate inegalitatile sociale la nivelul Uniunii ? Expertii se asteapta ca in viitor consumul asa-numitelor "alimente functionale de inalta tehnologie" sa creasca.

Schimbarile climatice vor afecta in continuare puternic agricultura la nivel global.

Nu in ultimul rand, a fost luata in considerare scaderea increderii consumatorilor in calitatea alimentelor. Inovatia si dezvoltarea de noi tehnologii sunt vitale pentru ca Uniunea sa faca fata acestor posibile provocari.

Prin organizarea acestor conferinte, Directia Generala pentru Sanatate si siguranta alimentara a Comisiei Europene îsi propune sa orienteze viitoarele politici in domeniu pentru pastrarea unor standarde inalte de calitate a produselor alimentare la preturi accesibile pentru consumatori.