Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

26 Martie 2019
Vizualizari: 315
Comentează add

Trei dintre principalii lideri europeni au discuţii cu preşedintele chinez, Xi Jinping, la Paris.

Viitorul relaţiilor dintre Europa şi China

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Preşedintele chinez, Xi Jinping. Foto: Arhivă.

Trei din principalii lideri europeni - cancelarul Germaniei, preşedintele Franţei şi şeful Comisiei Europene - se întâlnesc azi la Paris cu preşedintele chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre viitorul relaţiilor dintre Europa şi China.

Uniunea Europeană este divizată în privinţa cooperării cu Beijingul, care negociază separat cu fiecare stat membru, deşi susţine că unitatea europeană este în avantajul Chinei.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au cerut stabilirea urgentă a unei strategii comune, îngrijoraţi de achiziţiile chinezeşti în sectoarele strategice din unele ţări membre, cum ar fi reţelele electrice, liniile feroviare de mare viteză sau infrastructura portuară.  

De şase ani la putere, preşedintele Xi Jinping a dezvoltat politici prin care a recentralizat sistemul de stat şi a transformat China într-un investitor mondial. Cu o economie în creştere spectaculoasă, ani la rând, China nu încetează să cumpere şi să construiască peste tot în lume. Nu mai este un secret pentru nimeni că aproape a cucerit economic Africa, însă are proprietăţi inestimabile în inima Europei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus în convorbirile de ieri cu liderul chinez o relaţie China - Uniunea Europeană bazată pe încredere reciprocă şi respectarea angajamentelor internaţionale.

Chiar dacă a afirmat că o Europă puternică şi unită, scopul turneului lui Xi Jinping este clar: caută parteneri pentru proiectul său mamut "Noul drum al mătăsii", care să lege China de Europa prin investiţii de peste o mie de miliarde de dolari până în 2030.

În căutare de investitori, mai multe ţări din uniune au încheiat protocoale prin care îşi exprimă intenţia de a fi incluse în proiect, iar săptămâna trecută, Italia, a treia economie europeană, confruntată însă cu dezechilibre majore, a devenit prima care a semnat.


Etichete frantaparischinagermaniacomisia europeanaxi jinpinginvestitiiemmanuel macronangela merkel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live