Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Viitorul Europei

Italia a lansat o provocare celorlalte ţări membre ale UE, pentru realizarea unei Europe mai apropiate de cetăţeni.

Viitorul Europei

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Februarie 2016, 10:11

Ministrul italian de externe Paolo Gentiloni i-a invitat la Roma pe omologii săi din ţările fondatoare ale UE, Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg, să discute despre viitorul Europei.

La anul, când sărbătorim 60 de ani de la adoptarea Tratatului de Roma, actul de naştere al comunităţii europene, ar trebui să confirmăm angajamentul nostru pentru o Uniune puternică, la care să participe toate statele membre, hotărâte să apere valorile, ideile şi speranţele cu care au pornit la drum părinţii fondatori - , se arată într-un comunicat al Ministerului Italian de Externe.

A sosit momentul unei dezbateri deschise şi oneste despre cum funcţionează UE astăzi, dar mai ales cum poate ea să meargă mai bine, îşi motivează italienii acest demers.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

O Europă cu două viteze, împărţită între zona euro şi ţările non-euro, cum avem acum, nu trebuie să rămână un subiect tabu, susţin liderii de la Roma, care doresc o Europă mai integrată.

Este desigur o iluzie să credem că 28 de ţări pot merge cu aceeaşi viteză şi că pot face lucrurile la fel şi în acelaşi timp, dar asta nu înseamnă că vom accepta ca unii să se opună proiectului de adaptare la provocările prezentului.

Ne trebuie o Uniune mai simplă, mai eficientă şi mai puţin birocratică, susţine ministrul italian al afacerilor europene, Sandro Gozi.

După 5 ani de criză economică, opinia publică italiană vibrează din ce în ce mai puţin la problemele europene. De aceea se pregăteşte o vastă consultare populară pe internet privind situaţia şi perspectivele UE.

Pentru a afla părerile oamenilor despre cum ar trebui să fie o Europă mai apropiată de cetăţeni, începând de vineri, 12 februarie, italienii sunt invitaţi să răspundă la un chestionar cu 6 întrebări şi anume: Care sunt principalele avantaje ale UE, dar şi principalele sale inconveniente? În ce sectoare blocul cmunitar ar putea face mai mult?

Ce ar trebui să facă Uniunea pentru a fi mai eficientă? Ce măsuri instituţionale ar trebui luate pentru a depăşi criza actuală? Şi dacă este necesară consolidarea cetăţeniei europene? În chestionar există şi un spaţiu liber pentru propuneri concrete.