Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Luni, 25 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

6 Septembrie 2018
Vizualizari: 823
Comentează add

Prezent la Forumul Economic de la Krynica-Polonia, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat în exclusivitate pentru RRA că viitorul Europei este promițător.

Viitorul Europei "depinde numai de noi"

adrian-lungu-salaj

Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu la Forumul Economic de la Krynica-Polonia, septembrie 2018. Foto: Adrian Lungu.

Prezent la Forumul Economic de la Krynica-Polonia, președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat în exclusivitate pentru Radio Romania Actualități că viitorul Europei este promițător și depinde numai de noi, de statele membre.

Președintele Senatului României a fost invitat să participe ca vorbitor la două mese rotunde.

În cadrul dezbaterii „Europa: ieri, azi, mâine”, președintele Senatului a atras atenția asupra crizelor majore din ultimii ani care au pus la încercare rezistența și coeziunea europeană.

Tăriceanu a dat ca exemplu  criza financiară, ascensiunea populismului și a euroscepticismului, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, criza cauzată de migrație, atacurile teroriste și alte amenințări la adresa securității cetățenilor europeni. 

Președintele Senatului a subliniat necesitatea ca în fața amenințărilor care afectează toate statele membre să fie formulate răspunsuri comune, de o manieră inclusivă, care să fie aplicabile tuturor statelor membre.

Oficialul român a adus în discuție importanța continuării procesului de integrare europeană, ca demers pragmatic și a identificării de obiective care să fie preluate de UE27 pentru a genera consens și unitate, cu scopul de a evita astfel adâncirea discrepanțelor existente între statele membre.

În acest context, președintele Senatului a arătat că, în perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, România își va asuma un rol constructiv în cadrul negocierilor pentru deciziile care vor contura viitorul Uniunii Europene.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat necesitatea continuării relațiilor de cooperare cu Marea Britanie și după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Tăriceanu a abordat tema politicii de vecinătate a Uniunii Europene și problematica fluxurilor migratorii.

Demnitarul roman a apreciat că politica de vecinătate europeană este un instrument prin care statele membre pot atinge obiective importante și a arătat că sporirea vizibilității a acestei componente a politicii externe a UE va constitui o prioritate a viitoarei președinții române a Consiliului Uniunii Europene.

În ceea ce privește problematica migrației, președintele Senatului a arătat că România a promovat constant, în discuțiile cu partenerii europeni, principiul abordării cu prioritate a cauzelor fundamentale care determină migrația și a consolidării cooperării cu țările terțe, de origine și de tranzit, pentru a preveni astfel apariția de noi rute migratorii și a valurilor masive de emigranți.


Etichete tariceanupoloniaeuropa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live