Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO+TEXT: Ministrul Marcel Vela prezintă Ordonanța Militară numărul 3

Marcel Vela: "Persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11.00 şi 13.00".

VIDEO+TEXT: Ministrul Marcel Vela prezintă Ordonanța Militară numărul 3
Declarații de presă la sediul MAI. Foto: Captură video.

Articol de Răzvan Stancu, 24 Martie 2020, 21:54

Ministrul de Interne, Marcel Vela, împreună cu secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Aceștia prezintă prevederile Ordonanței Militare numărul 3.

Marcel Vela:

-- "Persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11 şi 13".

-- "Circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei va fi interzisă odată cu emiterea Ordonanţei militare din 24 martie."

-- "Începând de miercuri, ora 23.00, se suspendă toate zborurile către și dinspre Franța și Germania pe o perioadă de 14 zile. Zborurile umanitare sunt exceptate de la această regulă."

-- "Ministerul Apărării Naţionale va asigura, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective a căror protecţie este asigurată de Jandarmerie, personal şi mijloace pentru ordine publică şi sprijinirea activităţilor Poliţiei de Frontieră Române în punctele de trecere a frontierei.

-- "Magazinele din mall-uri care livrează electronice şi electrocasnice şi la domiciliu nu vor fi închise."

VIDEO: Declarații de presă la sediul MAI.

TEXT - (transcriere RADOR)

Marcel Vela, ministrul de interne: Bună seara! Dragi români, cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani a cuprins și România. Vorbim de acest virus cumplit care ne-a lovit pe noi și lumea întreagă. În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost infectate și în țara noastră. Asta ne-a determinat să acționăm imediat și să luăm măsuri mai dure, măsuri pe care le-am anunțat deja, gradual, în primele două ordonanțe militare. Vreau să vă asigur pe cei care sunteți în carantină sau în izolare că, de aici, de la pupitru, vă vorbim şi în calitate de părinți , de bunici sau de fii. Ne aflăm și noi în situația multora dintre dumneavoastră care nu şi-au mai văzut cele mai dragi ființe de multe zile. Am ales să fim la datorie, să stăm mai departe de cei dragi, pentru că responsabilitatea este cea mai importantă în aceste zile. Comportamentul nostru, al tuturor, va face diferența zilelor ce vor urma. Vă asigur că ieșirea cu bine din această criză depinde de noi toți. Sănătatea celor dragi nouă depinde de sănătatea noastră și de grija pe care le-o purtăm celor apropiați, dar și de restricțiile impuse ce vor intra în vigoare de mâine. Vă mulțumesc tuturor celor care ați înțeles să respectați regulile și îi îndemn pe cei care încă nu conștientizează pericolul să se trezească, pentru că nu ne jucăm cu sănătatea publică. Noaptea trecută, începând cu ora 22:00, Poliția și Jandarmeria au desfășurat cea mai mare și mai complexă acțiune pe care aceste instituții au avut-o după 1990. În toată țara, aproximativ 27 de mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au format dispozitive pentru verificarea respectării restricțiilor de mișcare și pentru a impune aceste măsuri. Numărul mare de persoane sancționate în urma acestor acțiuni ne arată două lucruri. În primul rând, că polițiștii și jandarmii sunt eficienți și știu să își facă treaba, și acest lucru este îmbucurător și îmi dă încredere că vom reuși să trecem repede peste această criză. Al doilea lucru pe care l-am constatat după cea mai mare acțiune derulată de Poliție și Jandarmerie este acela că sunt încă foarte mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun şi la, din păcate, îi expun şi pe alţi concetăţeni nevinovaţi.


Marcel Vela: Aşadar, în această seară, Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordonanţa Militară nr.3 din 24 martie 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Articolul 1: Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei gospodăriei cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inlcusiv între locuinţă - gospodărie şi locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi.

Am prevăzut şi locurile, pentru că sunt fie unităţi de producţie, fie şantiere, fie instituţii media, care au nevoie să-şi desfăşoare activitatea în mai multe locuri.

b) Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activăţii profesionale. Adică sunt permise doar deplasările pentru cumpărături.

Totodată, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală, o asistenţă ce nu poate fi amânată şi nici realizată la disanţă.

Mai sunt exceptate deplasările din motive justificate, precum îngrijirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, deplasările scurte în apropierea locuienţei gospodăriei legate de activitatea fizică a persoanelor - aici aş dori să fac o precizare: sunt excluse toate activităţile sportive de echipă, pentru că am observat în ultima perioadă că mulţi cetăţeni merg să joace fotbal - este o activitate de echipă interzisă, din această seară.

Deplasarea în scopul donării de sânge la centrele de transfuzie sanguină - este o altă excepţie, ca şi deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole, sau deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agro-alimentare.

Articolul 2 - Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinţei şi gospodăriei este permisă numai într-un interval orar - între orele 11 şi 13, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie domestice, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice bolnave sau cu dizabilităţi, deplasări scurte în apropierea locuinţei, gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor - cu aceeaşi condiţie, sunt excluse activităţile fizice colective -, precum şi pentru nevoile animalelor de companie domestice.

Articolul 3. Circulația persoanelor prevazute la Articolul 2, adică cele în vârstă de peste 65 de ani, este permisă și în afara intervalului de timp 11:00 - 13:00 dacă acest lucru se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole, adică medicii, oamenii de afaceri, profesorii, oamenii de știință, agricultorii care dovedesc că sunt implicaţi în activităţi didactice, profesionale, economice pot să părăsească locuinţa şi în afarsa acestui interval. Evident că pentru verificarea motivului deplasării, angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator. Am solicitat colegilor de la Poliţia Română să accepte adeverinţă fără ştampilă.

Totodată, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe proprie răspundere completată în prealabil.

Declaraţiile trebuie să cuprindă numele, prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul, locul deplasării, data şi semnătura. Am introdus un aliniat în acest articol prin care am prevăzut că adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv electronic similar. Această măsură se aplică de mâine, 25 martie, începând cu ora 12:00.

Articolul 5. Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, a carantinării pentru toate persoanele care intră în România. Măsura se aplică tot de mâine, de la ora 12:00.

Articolul 6. Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost, precum şi să asigure adăpostirea şi îngrijirea acestora.

Marcel Vela: Evidenţa acestor persoane se actualizează și se raportează săptămânal la centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, cât și la centrul municipiului București. Măsura se aplică începând cu publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial.

Articolul 7. Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinate accesului cetățenilor și clienților și instituțiile suprafața de relații cu publicul sau cele economice suprafața de vânzare cu semne vizibile, care se orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri. Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare, astfel încât să se păstrezeo distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție, respectiv să poarte mănuși și măști. Măsura se aplică imediat după ce această ordonanță va fi publicată în Monitorul Oficial.

Am fost nevoiți să mai luăm un măsură prevăzute în Articolul 8. Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și celor tehnice necomerciale. Măsura se va aplica începând cu mâine 25 martie 2020, ora 23:00 ora României.

Un articol care reglementează și zona maritimă și fluvială, Articolul 9, prin care se interzice accesul piloților la bordul navelor sosite din zonele de risc roșii și galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de DSP Constanța sau dacă aceste nave nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală. Se interzice accesul navelor maritime și fluviuo-maritime și în porturile situate pe Dunărea maritimă până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile.

Articolul 10. Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:

a) preluarea în pază a unor obiective acăror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română.

b) Personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică; c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române în punctele de trecere a frontierei de stat.

Articolul 11. Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice necesare MAI, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.


Articolul 12 Un articol foarte important, dezbătut și analizat tocmai în a veni în sprijinul cetățenilor după finalizarea acestei perioade delicate, documentele care expiră pe perioada stării de urgență eliberat de autoritățile publice pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

Totodată, în încheierea ordonanței, am mai cuprins la Articolul 13 unele activități permise în centrele comerciale, o completare a Ordonanței Militare Nr 2 din 2020.


'"Suspendarea temporară a activității comerciale - potrivit alineatului 1 de la articolul care restrânge activitatea în mall-uri, ca să zic așa, centrele comerciale, - nu se aplică vânzării produselor produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură și livrarea la domiciliul sau sediul cumpărătorului, cât și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

Îl rog acum pe domnul secretar de stat Bogdan Despescu să vă prezintă rezultatele misiunilor, dar și modul în care vom acționa începând de mâine, iar apoi pe domnul secretar de stat Raed Arafat se prezinte măsurile luate prin Departamentul pentru Situații de Urgență. Vă rog

Bogdan Despescu: Bună seara! Vă mulţumesc, domnule ministru. În ultimele 24 de ore, peste 27.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, dintre care aproape 12.000 de poliţişti, 8.000 de jandarmi şi peste 4.500 de poliţişti de frontieră, împreună cu aproximativ 3.000 de polițiști locali,au executat la nivel național misiuni de patrulare în zone ale spitalelor, asigurarea pazei la unitățile de carantină, verificarea persoanelor aflate în izolare, însoțirea convoaielor cu cetățeni introduși în carantină sau în izolare la domiciliu și, bineînțeles, monitorizarea și controlul frontierei de stat. Foarte important este de subliniat misiunile desfășurate în fiecare localitate din țară pentru impunerea restricțiilor de circulație după orele 22:00, conform prevederilor Ordonanței Militare nr. 2. În acest context, noaptea trecută, așa cum a precizat și domnul ministru, a fost cea mai importantă activitate din ultimii 30 de ani la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, o activitate planificată foarte judicios, în care am implicat principalele forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, Poliția și Jandarmeria. De asemenea, un sprijin important am avut din partea Poliției Locale. În cadrul operațiunii pentru identificarea persoanelor care nu respectă restricțiile de circulație, au fost dispuse și operațiuni la nivelul filtrelor rutiere și al unor patrule mobile. În cadrul acestei acțiuni au fost identificate peste 1.700 de persoane care nu au respectat măsura restricționării circulației în intervalul respectiv, 22:00 - orele 6:00 azi dimineață. În ultimele 24 de ore, au fost verificate peste 60.000 de persoane aflate în situația izolării la domiciliu sau în locurile de carantină, fiind depistate 236 de persoane care nu respectau condițiile de izolare, iar în patru cazuri s-a dispus instituționalizarea măsurii de carantină. Totodată, ieri, la intrarea în țară și în linia a doua de control instituită la nivelul punctelor de trecere a frontierei, împreună cu specialiștii DSP, au fost verificate peste 11.000 de persoane. Datele de identificare ale acestor cetățeni au fost implementate și transmise Direcțiilor de Sănătate Publică. De mâine, în teren vor fi împreuna cu colegii noştri din Ministerul Apărării Naţionale. Această măsură nu este una care să producă temere, ci una prin care venim în sprijinul oamenilor, astfel încât să fie mai bine protejați împotriva pericolului reprezentat de infectarea cu noul tip de coronavirus. Îmi exprim încrederea că cetățenii vor înțelege exact scopul acestei măsuri și îi asigur încă o dată că avem forța și capacitatea să impunem respectarea ultimelor măsuri dispuse prin Ordonanța Militară nr. 3.

Bogdan Despescu: Personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează permanent pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, precum și pentru respectarea ordinii și liniștii publice. Orice activitate infracțională împotriva persoanelor vulnerabile, profitând de situația acțională, va fi sancționată pe măsură, iar cei responsabili vor simți efectele agravante ale acestei situații. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor implicați, care acest în aceste zile sunt la datorie, pentru profesionalismul și dedicarea, precum și familiile lor, pentru sprijinul moral și înțelegerea de care dau dovadă. Dragi colegi vă doresc în continuare putere de muncă în toate misiunile pe care le desfășurați. Vă mulțumesc!

Raed Arafat: Bună seara. În primul rând vreau să vă aduc la cunoștință situația care o avem la nivelul orei 20:00 și care a fost transmisă la Ministerul Afacerilor Interne din partea colegilor de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției. La ora 20:00 avem 794 de confirmați, 79 de vindecaţi și 11 decedat, din păcate. La acest moment persoane internate în spital în secție sunt 431 de persoane și la nivelul secțiilor de terapie intensivă 18 persoane; persoane carantinate până la ora 20:00 - 5556 și persoane izolate la domiciliu - 87506 persoane. Ieri am emis un ordin cu acordul, bineînțeles, a Ministerului Sănătății și cu avizul domnului ministru al afacerilor interne, un ordin prin care am stabilit următoarele aspecte: suspendarea, începând cu data de 24 martie 2020, pe o perioadă de 14 zile, a internărilor pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate, precum și consultațiile programate sau programabile în structurile ambulatorii ale acestora în toate unitățile spitalicești publice și private. A fost un motiv pentru emiterea acestui ordin: acesta este - unu: să protejăm pacienții care pot fi amânată terapia lor în următoarele 14 zile; doi - să eliberăm locuri în spitale și trei -să putem trece la ce stabilește articolul 2 din ordinul respectiv și anume acolo unde este posibil... la articolul 3, de fapt, stabilește acest lucru, acolo unde este posibil, medicii să nu mai vină zilnic la spital și să vină în ture și în gărzi programate./denisse

Ce înseamnă - că reducem expunerea medicilor și o parte din ei pot să rămână o perioadă acasă și să vină doar în tură sau în gardă pentru asigurarea gărzii în spital. În ordin am solicitat şi în termen de 48 de ore să fie exterminate toate persoanele sau toți pacienții să fie externați care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în regim spitalicesc. Am primit foarte multe întrebări asupra acestui ordin, în sensul în care avem un caz, o gravidă care va naște - ce se întâmplă, avem un caz care trebuie să meargă cineva pentru un consult obligatoriu. Nu au fost anulate aceste practici, deci medicul decide unde poate să limiteze și unitatea sanitară decide unde poate să limiteze activitate pentru a nu expune pacienții și, bineînțeles, și personalul medical în situațiile care nu reprezintă urgență. Acest lucru nu poate fi stabilit la nivelul ordinului, ordinul are un caracter general, dar, bineînțeles, poate fi adaptat de fiecare unitate și pentru fiecare individ și fiecare pacient care se află în spital sau care necesită asistență medicală. În continuare, ați observat că domnul ministru a menționat o prevedere pentru donatorii de sânge și vreau să subliniez că în ultima perioadă colegii din centrele de transfuzie sanguină ne-au semnalat scăderea foarte serioasă a acțiunilor de donare de sânge. Chiar dacă suntem în situația în care ne aflăm la acest moment, să știți că restul patologiilor, restul bolilor, ele continuă să existe și au nevoie de sânge, au nevoie de produse sanguine și au nevoie de salvatorii de vieți care sunt de fapt donatorii de sânge care merg și donează periodic la centrele de sânge. Această prevedere din ordonanța militară este în mod deosebit ca să atragem atenția că această activitate continuă să existe și este extrem de necesară. Deci rugăm salvatorii de vieți, donatorii de sânge, să își continue activitatea, centrele de transfuzie sanguină sunt deschise și așteaptă să îi primească pentru donarea de sânge. Altfel, s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienții care au nevoie de sânge și nu vor găsi acest produs extrem de important și bineînțeles derivatele lui. Ultimul lucru pe care vreau să-l subliniez, astăzi, domnul prim-ministru a subliniat aspectele cu achizițiile și cu echipamentele de protecție. Vreau doar să subliniez că în cursul nopții trecute și a zilei de astăzi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a distribuit pe plan național 100.000 de măști de nivel înalt de protecție pentru personalul medical și 15.000 de combinezoane - asta este doar o primă livrare. Urmează în cursul acestei săptămâni să aibă loc și alte livrări de echipamente de protecție către unitățile sanitare, care includ, bineînțeles, spitale, serviciile de ambulanță, unitățile SMURD ş.a.m.d. Deci vom continua, bineînțeles, să văv aducem la cunoștință evoluția care are loc și vom continua să ajustăm deciziile noastre astfel încât să putem să venim în sprijinul personalului sanitar, care încearcă să facă tot ce este posibil pentru pacienții cu COVID, dar și pentru ceilalți pacienți care vin în urgență la spitale și la unitățile sanitare. Vă mulțumesc.

Urmează în cursul acestei săptămâni să aibă loc şi alte livrări de echipamente de protecţie către unităţile sanitare, care includ, bineînţeles, spitale, serviciile de ambulanţă sau SMURD, şi aşa mai departe. Deci, vom continua, bineînţeles, să vă aducem la cunoştinţă evoluţia care are loc şi vom continuă să ajustăm deciziile noastre, astfel încât să putem să venim în sprijinul personalului sanitar, care încearcă să facă tot ce este posibil pentru pacienţii cu COVID, dar şi pentru ceilalţi pacienţi care vin în urgenţă la spitalele şi la unităţile sanitare. Vă mulţumesc!

Marcel Vela: Oameni buni, trebuie să înţelegem toţi cât de important este să respectăm noile reguli. Nimănui nu-i face plăcere să stea departe de cei dragi să nu-şi vadă prietenii, părinţii sau bunicii, dar vă rugăm să înţelegeţi, mai bine nu-i vedeţi pentru 14 zile, o lună - două, decât să-i pierdeţi pentru totdeauna. Ce trăim noi azi este cât se poate de serios, dar dacă toţi gândim şi acţionăm corect, acum evităm un posibil dezastru viitor. Împreună vom reuşi şi vom fi puternici! Vă mulţumim!

(RS)

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Trei avioane F-16 cumpărate de România au ajuns azi la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Trei avioane F-16 cumpărate de România au ajuns azi la Câmpia Turzii

România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din...

Trei avioane F-16 cumpărate de România au ajuns azi la Câmpia Turzii
Peste o mie de magazine din marile oraşe din România participă la Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine din marile oraşe din România participă la Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine din marile oraşe din România participă la Colecta Naţională de Alimente
Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
România 19 Aprilie 2024, 15:43

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei

Săptămâna viitoare va înscrie la Biroul Electoral şi lista pentru Consiliul General, pentru că aşteaptă eventuale negocieri...

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
România 19 Aprilie 2024, 14:46

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată

Reparaţiile sunt parte a proiectului "Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile...

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
România 19 Aprilie 2024, 14:07

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța

În cele patru zile ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu, discuțiile cu oficialii din Qatar și...

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
România 19 Aprilie 2024, 13:42

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport

Ziua Circului se sărbătorește în toată lumea între 14 și 20 aprilie.

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
România 19 Aprilie 2024, 13:41

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit în multe ferme din țară, unde campania de semănat s-a...

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură