Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

10 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1020
Comentează add

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a discutat astăzi prin videoconferinţă cu militarii răniţi în teatrele de operaţii care fac parte din echipa Invictus.

Videoconferinţă cu militarii răniţi în teatrele de operaţii

radu-dobritoiu

Foto: Radu Dobriţoiu.

Cu o zi înaintea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, Statul Major al Apărării a organizat astăzi o videoconferinţă cu militarii răniţi în teatrele de operaţii. Au fost prezentate concluziile în urma participării la "Invictus Games Toronto", unde echipa Armatei României a câştigat 2 titluri mondiale, 3 medalii de argint şi una de bronz şi au fost analizate principalele etape pentru participarea veteranilor răniţi la ediţia de la Sydney, de anul viitor.

Reporter: Toţi militarii răniţi în teatrele de operaţii, încadraţi în armată, vor fi cooptaţi în echipa lărgită "Invictus România". În pregătirea sportivilor militari va fi implicat şi clubul Steaua. Videoconferinţa de astăzi, de la Ministerul Apărării Naţionale, a fost programată cu o zi înainte de marcarea "Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii".

Şeful Statul Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă: Mâine vom sărbători "Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii". Am putut astfel să le urăm la mulţi ani în direct şi de asemenea am putut să constatăm că există acel spirit de luptător, nu numai atunci când desfăşoară misiuni, dar şi acolo când trebuie să organizeze şi să desfăşoare activităţi care ies din sfera aceasta specifică militarilor de combat. Anul viitor avem o proiecţie foarte clară asupra a ceea ce avem de făcut şi să fim asiguraţi că participarea lotului nostru va căpăta şi anvergură şi consistenţă şi coerenţă în tot ceea ce înseamnă reprezentarea Armatei Române a acest tip de activităţi.

Reporter: Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă le-a ordonat comandanţilor de unităţi şi mari unităţi să se implice în consolidarea echipei Invinctus şi în pregătirea jocurilor paralimpice pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii care se vor desfăşura anul viitor la Sydney, în Australia.

***
România a fost reprezentată, în premieră, la “Invictus Games Toronto 2017”, în perioada 23-30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operaţii sau în țară, la șapte discipline sportive - tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăți, canotaj în sală la simulator, volei din șezut și ciclism.

La Toronto, militarii români au urcat de patru ori pe podium. Prima medalie a echipei militarilor români a fost câștigată de maiorul Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006 în Afganistan, care a obținut bronzul la proba de 1.500 de metri.

O nouă medalie a fost obținută de locotenentul Ciprian Adrian Iriciuc, rănit în anul 2015 în Afganistan, care a obținut medalia de bronz la proba de canotaj în sală.

Alte două medalii au fost câștigate la tir cu arcul. Echipa României, formată din plutonierul Ionuț Claudiu Butoi, colonelul (rtr.) Dorin Petruț și colonelul Nicușor-Augustin Pegulescu, a câștigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound.  Ionuț Butoi a abținut și medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații, în anul 2014, sub patronajul  prințului  Henry de Wales, al Marii Britanii, s-au desfășurat, la Londra, primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori din 13 țări.

În 2016 s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, strângându-se laolaltă 500 de militari sportivi paralimpici din 14 țări.
Pentru ediția din 2017, Armata României a obținut invitația de a se alătura, odată cu Ucraina, celorlalte 15 țări deja înscrise.
 


Etichete Invictusgeneral NIcolae CiucaStatul Major al Aparariijocuri paralimpice militari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live