Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

22 Mai 2019
Vizualizari: 449
Comentează add

VIDEO: Simulare a procesului de votare VIDEO: Simulare a procesului de votare - Conține video

catalin-purcaru

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat astăzi o simulare a procesului de votare pentru alegerile europarlamentare şi referendumul naţional de la 26 mai.

La scrutinul de duminică va fi folosit sistemul privind prezenţa la vot şi prevenirea votului ilegal.

Fiecare secție de votare va avea o tabletă pusă la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Alegătorul va prezenta operatorului de calculator actul de identitate valabil, care va fi scanat sau ar fi introduse datele personale în sistemul informatic pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercită dreptul de vot.

Constantin Florin Mituleţu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente: Operatorul de calculator îl întreabă dacă votează pentru un scrutinul pentru europarlamentare, a doua întrebare dacă votează pentru referendumul consultativ, iar acest operator are obligația să comunice președintelui secției de votare sau locţiitorului sunt opțiunile acestuia și implicit aceștia să îi pună la dispoziție listele electorale pentru care semnează și buletinele de vot aferente opțiunilor personale ale alegătorului.

Alegătorul își va exprima opțiunea electorală în cabina de vot, după care va introduce buletinele de vot în urne.

Pentru ca votul să fie valabil trebuie ca ștampila să fie pusă pe un singur competitor electoral la alegerile europarlamentare și pe o singură opțiune Da sau Nu pentru întrebările la referendumul convocat de președintele României.

Alegătorii care în 26 mai au optat și și-au exercitat dreptul de vot pentru un singur scrutin, vor mai putea să își exprime opțiunea electorală pentru scrutinul la care nu au optat inițial până la ora 21:00, când se închid secțiile de votare.
 


Etichete alegeri europarlamentarereferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live