Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

21 August 2021
Vizualizari: 836
Comentează add

VIDEO și TEXT: În total, avionul C-130 Hercules a efectuat trei zboruri din capitala afgană şi a evacuat atât cetăţeni români, cât şi străini.

VIDEO: Românii evacuaţi din Kabul au ajuns în ţară VIDEO: Românii evacuaţi din Kabul au ajuns în ţară - Conține video

radio-romania-actualitati

Foto: MApN.

Românii evacuaţi din Kabul, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene, urmează să ajungă, la această oră, în ţară, la baza aeriană 90 de la Otopeni. În total, avionul C-130 Hercules a efectuat trei zboruri din capitala afgană şi a evacuat atât cetăţeni români, cât şi străini. Izabela Aivăncesei vine, în direct, cu mai multe informaţii. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Chiar în acest moment aeronava Hercules C-130 a aterizat în siguranță pe aeroportul Ministerului Apărării Naționale.

15 români au reușit să ajungă în Aeroportul din Kabul încă de ieri, unul a fost preluat din Islamabad și după un circuit de aproape 24 de ore, cu escale prin Islamabad, Dubai, Aman, românii au ajuns în Aeroportul din Otopeni, la Baza aeriană 90 a Ministerului Apărării Naționale. Sunt așteptați de familii.

Soția unui constănțean, aflat printre cei evacuați, mi-a spus că are mari emoţii, că a trecut printre-o săptămână foarte dificilă și a încercat să nu-i transmită copilului lor de aproape zece ani prin ce trece tatăl său. În afară de cei 15 cetățeni români, pe aeroport se află și patru bulgari.

De altfel, și ambasadorul Bulgariei la București, Todor Churov, este aici și vor fi ajutați să ajungă la destinație. Românii, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe, sunt angajații unei companii de securitate cu sediul în Afganistan și în evidențele Ministerului de Externe se află încă 17 români care și-au anunțat prezența în Afganistan, însă dorința de repatriere și-a exprimat-o doar un 18-lea, care întâmpină dificultăți în a ajunge în Aeroportul din Kabul.

Urmează aici o conferință de presă susținută de ministrul afacerilor de externe, Bogdan Aurescu, și de ministrul apărării naționale, Ionel Ciucă.


Realizator: Premierul Florin Cîţu i-a felicitat, într-o postare pe Facebook, pe cei care au contribuit la evacuarea celor 15 români şi patru bulgari din Afganistan.

FOTO: Românii evacuaţi din Kabul ajung în ţară. Sursa foto: Izabela Aivăncesei.

otopeni 90

 VIDEO: Românii care au fost evacuați din Afganistan s-au întors acasă.
Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, a sosit în România.

TEXT: Declaraţii de presă organizate cu ocazia revenirii în ţară a militarilor români şi străini evacuaţi din Afganistan (transcrierea, RADOR)

-: Bună ziua şi bine aţi venit la sesiunea de declaraţii de presă organizate cu ocazia revenirii în ţară a aeronavei Forţelor Aeriene Române cu militarii români şi străini evacuaţi din Afganistan. Pentru început, îi dăm cuvântul domnului ministru al afacerilor externe, domnul Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu: Domnule ministru al apărării naţionale, Nicolae Ciucă, doamnelor şi domnilor, vreau să urez bun venit în România cetăţenilor noştri care au fost repartiaţi astăzi din Afganistan! Bine v-aţi întors sănătoşi! În calitate de ministru al afacerilor externe şi coordonator al Celulei de criză interinstituţionale care a gestionat începând cu data de 13 august această criză, când am luat deciozia de a activa această celulă de criză, vreau să subliniez că dumneavoastră, cetăţenii români, vă aflaţi permanent în centrul preocupărilor şi acţiunii noastre. Cei 16 cetăţeni români care au fost evacuaţi în ultimele trei zile din Kabul, cu aeronava Forţelor Aeriene Române, se alătură altor peste 30 de cetăţeni români evacuaţi cu aeronave ale unor state partenere, inclusiv ca urmare a demersurilor intense făcute de Celula de criză interinstituţională pe care am coordonat-o, pe lângă partenerii internaţionali ai României, pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor români din Afganistan. Am spus că dumneavoastră, cetăţenii români, vă aflaţi permanent în centrul acţiunii noastre ce are ca obiectiv protejarea intereselor drepturilor şi integrităţii dumneavoastră. Şi o spun din nou: chiar şi dacă ar fi fost vorba de un singur cetăţean român, am fi procedat la fel. Şi mă bucur, alături de colegii mei din celula de criză că aţi ajuns acasă în siguranţă, pentru că dincolo de orice evaluare politico-diplomatică şi de securitate, Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării şi suferinţei umane extreme. Am simţit acest lucru direct, în toate aceste zile, în toate acţiunile noastre şi contactele personale pe care le-am avut. De aceea, vom continua acţiunea şi demersurile noastre în cadrul celulei de criză, pentru a putea evacua şi ultimul cetăţean român care şi-a exprimat dorinţa în acest sens, dar care nu a putut ajunge, din raţiuni de securitate extrem de dificile, la aeroport. De asemenea, vom continua demersurile de a duce în România pe cetăţenii afgani care au lucrat cu trupele române şi pe studenţii care au burse oferite de statul român. Ne vom preocupa în continuare şi de unele categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliştii afgani, dintre care am încercat de asemenea să evacuăm ieri şi vom menţine contactul cu toţi cetăţenii români încă aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi.

Acțiunea noastră nu s-a oprit doar la români și afgani, mă bucur că în aceste zile am reușit să scoatem din Kabul și şapte cetățeni ai unor state partenere: cinci cetățeni bulgari, un american și un britanic. Se pot spune multe despre acțiunea complexă și foarte dificilă a celulei de criză, multe lucruri nu pot fi, însă, spuse în mod concret. Nu pot totuşi să închei fără a sublinia recunoștința mea pentru modul exemplar, excepțional de bun în care am cooperat cu toate instituțiile reprezentate în celula de criză interinstituţională, Serviciul de Informații Externe și îi mulțumesc domnului director Vlase și colegilor săi pentru eforturile și profesionalismul acestora, mai ales, dar nu numai, pentru facilitarea transportului la aeroport pentru 14 cetățeni români dintre cei care sunt astăzi prezenți aici. De asemenea, cu Serviciul Român de Informații și în mod special am plăcerea de a adresat domnului ministru Ciucă un cuvânt de apreciere și mulțumire deosebită pentru cooperarea extraordinar de bună, ca de fiecare dată, cu colegii din toate structurile implicate de la Ministerul Apărării Naționale. Am stat permanent în contact cu domnul ministru în toate aceste zile și vreau să îi felicit pe colegii dumnealui, mai ales echipa care s-a deplasat cu aeronava în misiune, în aceste zile. Vreau să mai spun un sincer mulțumesc echipei mele de la Ministerul Afacerilor Externe! Am lucrat împreună foarte bine în aceste zile și nopți, cu extrem de puține ore de somn. Apreciez în mod cu totul deosebit efortul lor. Și vreau să fac aici o mențiune specială și despre echipă consulară care s-a deplasat cu aeronava la Kabul, în aceste zile, pentru a sprijini repatrierea. Vă mulțumesc!
-: Vă mulțumim, domnule ministru! În continuarea îl rugăm pe ministrul apărării naționale, domnul Nicolae Ionel Ciucă, să ia cuvânt. Vă rog!/

(Știre în curs de actualizare)

(RS)


Etichete romanikabulaeroportafganistanbogdan aurescuflorin citunicolae ciuca(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live