Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

9 Septembrie 2020
Vizualizari: 512
Comentează add

VIDEO și TEXT

VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă - Conține video

radio-romania-actualitati

Preşedintele Klaus Iohannis.                 Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni la ora 18.00.

Radio România Actualități transmite în direct conferința de presă.

VIDEO:

 TEXT:  (transcriere, RADOR)

Klaus Iohannis: Bună seara! Aşa cum ştiţi, şcoala începe pe 14 septembrie, în condiții cu totul diferite față de anii trecuți. În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv online, iar în altele se va desfășura în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și de condițiile logistice existente. Autoritățile centrale și locale, dar și conducerile unităților de învățământ au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a COVID-19 în comunitatea școlară. Dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și, evident, a elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar în același timp este foarte important să conștientizăm că prin respectarea regulilor de bază fiecare contribuie la siguranța întregii comunități. Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul, așadar decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară. Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi ca școala să poată începe, pentru că obiectivul unei educații de calitate trebuie să rămână prioritar chiar dacă ne confruntăm cu o criză sanitară. Vreau să evidențiez totodată eforturile autorităților locale de a asigura instituțiilor de învățământ tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea noului an școlar. Le mulțumesc, de asemenea, și dascălilor, și conducerilor școlilor care nu de puține ori trebuie să găsească soluții pentru a face posibilă reluarea cursurilor în condiții de siguranță pentru copii și pentru cadre didactice.
Nu în ultimul rând, mă adresez și părinților, care, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați de modul în care vor evolua lucrurile începând cu 14 septembrie. Vă încurajez să-i trimiteţi pe copii la şcoală şi să le explicaţi că, pentru un timp, şcoala va fi diferită, dar dacă vom respecta cu toţii regulile, vom depăşi cu bine această situaţie.
Al doilea subiect la care vreau să mă refer este cel al alegerilor locale din 27 septembrie. Aceste alegeri au fost deja amânate din cauza epidemiei. Acum au fost luate măsuri care permit desfășurarea alegerilor, astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați. Nu știm în acest moment cât va mai dura pandemia și tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate a aleșilor care și-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetățeni dăunează atât comunităților locale, cât și democrației noastre în ansamblu. Campania electorală a început deja și, chiar dacă este un atipică, partidele și candidații își pot prezenta public proiectele lor. Din păcate, nici din această campanie electorală nu lipsesc inițiativele complet demagogice, cu măriri de venituri inaplicabile, pentru diverse categorii sociale. E o întrecere zilele acestea, în Parlament, în votarea unor astfel de proiecte; campionul populismului fără acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat. Fac, de aceea, un apel la decență politică. Crearea de false așteptări imposibil de susținut economic sau contestarea unor măsuri sanitare care își dovedesc eficiența sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor.
Dragi români, în această campanie electorală, informați-vă, comparați ofertele și proiectele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Comunitățile noastre vor crește și se vor dezvolta prin grija și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, votându-i pe cei care ne-au câștigat încrederea și ne reprezintă cel mai bine. Vă mulțumesc! Dacă dumneavoastră din sală aveți întrebări, vă rog să poftiți.

 

(RS)


Etichete klaus iohannisconferinta(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live