Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO - Ministrul de Interne: A fost emisă ordonanța militară nr. 9

UPDATE: Ministrul de Interne a anunțat ca a semnat și a prezentat premierului Ludovic Orban, Ordonanța Militară numărul 9. (VIDEO si TEXT)

VIDEO - Ministrul de Interne: A fost emisă ordonanța militară nr. 9
Declarații de presă la sediul MAI. Foto: Arhiva/ Captură video.

Articol de Răzvan Stancu, 16 Aprilie 2020, 17:52

UPDATE: Ministrul de Interne - Se ridică interdicția exportului de cereale.

UPDATE: Ministrul de Interne - se prelungește suspendarea zborurilor spre și dinspre Marea Britanie, Irlanda, Franța, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, italia, SUA și Germania.

UPDATE: Marcel Vela - Piețele agroalimentare rămân deschise sub incidența regulilor deja existente.

UPDATE: Ministrul de Interne a anunțat ca a semnat și a prezentat premierului Ludovic Orban, Ordonanța Militară numărul 9.

VIDEO: Ministrul de Interne, declarații de presă.

TEXT- transcriere RADOR

Marcel Vela: Bună ziua! Intrăm de mâine într-o perioadă foarte importantă pentru evoluția viitoare a gestionării situației legate de noul coronavirus. Este foarte important să avem puterea de a îmbina cu înțelepciune latura spirituală, una foarte importantă pentru un popor cu frica lui Dumnezeu, așa cum este poporul român, cu cea a prevenirii răspândirii acestui perfid inamic și a protejării sănătății publice.


Dragi români, fac din nou apel la dumneavoastră să respectați prevederile ordonanțelor militare date până în prezent și toate prevederile legale, inclusiv recomandările primite de la Biserica Ortodoxă Română. Evitați aglomerările dacă mergeți la cumpărături, evitați pe cât posibil interacțiunea cu alte persoane.

Nu mergeți în vizite și nu primiți oaspeți de sfânta sărbătoare a Paștelui. Sunt conștient că este greu.

Sunt conștient că are o mare importanță sărbătoarea de Paște pentru români, motiv pentru care am și ajuns la un acord cu Biserica Ortodoxă Română pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toți românii care își doresc asta. Sunt și încrezător că împreună, cu înțelegere și cu înțelepciune, vom trece peste această perioadă extrem de dificilă.


Așa cum știți, starea de urgență a fost prelungită. Acest lucru era imperios necesar și cred că toți înțelegem acest lucru. Avem, indiferent de religia noastră, de orientarea politică sau de statutul social pe care îl avem fiecare, un dușman comun: noul tip de coronavirus. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne și structurile partenere nu se relaxează în această perioadă. Zilnic, în aceste zile de sărbătoare vor fi la datorie polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, militari ai Ministerului Apărării Naționale, cu care colaborăm, polițiștii locali și toți angajații celorlalte instituții partenere în această perioadă.


Pentru a face un nou pas ca să prevenim eficient răspândirea noului tip de coronavirus și a reglementa unele prevederi, astăzi am semnat şi am prezentat spre aprobare și avizare domnului prim-ministru Ludovic Orban Ordonanța Militară nr.9. În această ordonanță am prelungit suspendarea zborurilor din și înspre România cu următoarele state: Marea Britanie, Irlanda de Nord, Statele Unite ale Americii, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania. Așa cum știți, ele au fost suspendate în ordonanțele anterioare, și prin această ordonanță termenul de 14 zile reglementat în prevederile respective astăzi este prelungit proporțional pentru fiecare țară.


O altă reglementare din ordonanța de astăzi este excepția la normele de izolare pentru navigatori. Dacă aceștia nu prezintă simptome ale COVID-19, toate echipajele de la bordul navelor fluviale sau maritime îndeplinesc aceleași condiții ca și șoferii de la camioanele de marfă sau echipajele de la avioane.


O altă prevedere importantă, solicitată sau anunţată chiar de săptămâna trecută, este legată de lucrătorii transfrontalieri care muncesc în zona de frontieră cu Bulgaria, pe o rază de 30 km de o parte şi de alta a graniţei, lucrători transfrontalieri care sunt şi ei exceptaţi de la izolare dacă nu prezintă simptome ale COVID-19, exact cum am făcut cu muncitorii transfrontalieri din zona frontierei cu Ungaria.


A fost un alt punct important în analiză în cadrul evaluării în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi în analizele propuse de către Ministerul Agriculturii, cu privire la pieţele agroalimentare. Aşadar, ele rămân deschise şi în această perioadă, în baza actelor normative incidente care reglează funcţionarea lor, cu condiţia respectării tuturor reglementărilor ordonanţelor militare cu privire la oprirea răspândirii infecţiilor cu noul tip de coronavirus. Aici aş face un apel la managerii, organizatorii, conducătorii acestor pieţe să fie foarte atenţi nu doar la intrarea în piaţă şi să evite aglomeraţiile şi în interiorul pieţei, altfel riscă un lucru normal, închiderea reaspectivei pieţe agroalimentare.


În final, un alt punct important al acestei ordonanţe se referă la interzicerea exportului de grâu şi a altor produse derivate, interzicere care a fost precizată şi impusă în ordonanţa militară anterioară. Prin această ordonanţă, articolele care interzic acest export îşi încetează aplicabilitatea, pentru că în urma discuţiilor purtate la nivel guvernamental cu comercianţii de produse cerealiere, s-a reuşit perspectiva şi s-a clarificat achiziţia necesară pentru completarea Rezervei de stat, astfel încât un subiect important care preocupă guvernul României, securitatea alimentară, să fie asigurat până la următoarea recoltă. Aşadar, tot ceea ce a fost interzis la export pentru a gândi şi administra acest rezerve şi a achiziţiona cele necesare pentru securitatea alimentară a României, fiind deja rezolvat - şi aici felicit şi Ministerul Agriculturii şi pe cei implicaţi în aceste discuţii -, din acest moment anunţ producătorii şi comercianţii că nu mai este interzis acest export.

În încheiere, aș dori să le mulțumesc celor din diaspora pentru că au înțeles că aceste sărbători la distanță reprezintă de fapt iubirea și grija față de cei dragi. Aș dori să le precizez că venind în țară, cei care totuși vin, sunt în situația în care ne obligă să aplicăm prevederile ordonanțelor militare anterioare, ceea ce înseamnă că vor sta în locuri special amenajate de carantină, situație care nu face plăcere nimănui. Am spus acest lucru pentru a clarifica discuțiile și ceea ce a apărut în spațiu public cu privire la Ordinul Ministerului Sănătății și o decizie a comandantului acțiunii, care prevedeau unele condiții de carantinare. Vreau să vă spun și să vă anunț că în această zi avem disponibile încă 13.254 de locuri în carantină. Așadar, cei care au crezut că nu se mai aplică o carantină în zone special amenajate pentru această destinație, carantina instituționalizată, pentru a le clarifica această informație precizez că respectivul ordin al comandantului acțiunii și ordinul ministrului se referă la definiția izolării care are mai multe etape: în zonă instituționalizată, dacă prefecții nu mai au locuri pot chiar rechiziționa anumite spații de cazare pentru a oferi locuri suplimentare sau pot apela la colegii din județele învecinate pentru a carantina cetățeni dintr-un județ în altul. Așadar, carantină la domiciliu este aplicabilă doar în ultima fază, situație în care nu este acum România. Așa cum am spus avem 13.254 de spații de cazare disponibile și capacitatea de a multiplica. În concluzie, cei care au perceput că pot veni de Paște acasă că vor sta în izolare la domiciliu au perceput într-un mod sau într-o informare eronată pe tot ceea ce a ținut de dezbaterile în spațiul public - am discutat și cu domnul ministru al sănătății și cu toți colegii care se ocupă de zona medicală - acolo sunt definite spațiile, etapele și zonele de carantinare. Astăzi, acum România are avantajul că nu este la nivelul, la cazuistica înregistrată în alte state și încă avem spații de carantinare.
Dragi prieteni, vă mulțumesc tuturor pentru eforturile pe care le faceți în această perioadă în care pe primul loc trebuie să fie sănătatea și grija față de cei dragi.


Vă doresc multă, multă sănătate, în numele meu și al tuturor colegilor din Ministerul Afacerilor Interne. Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe români! Şi vă doresc tuturor sărbători liniștite! Vă mulțumesc!

(RS)

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
România 25 Aprilie 2024, 14:30

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi

Potrivit prognozei meteo, va mai ninge până mâine dimineaţă în toate zonele de altitudine şi mai ales în Carpaţii Meridionali...

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
România 25 Aprilie 2024, 13:59

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă

Interviu cu directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
România 25 Aprilie 2024, 13:52

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră

Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel.

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 13:49

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

Anchetatorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de ei au fost anulate în instanţă.

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad
România 25 Aprilie 2024, 13:37

Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad

Băile Tuşnad este prima localitate din ţară care foloseşte acest gen de containere.

Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad
LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara
România 25 Aprilie 2024, 12:48

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara

Urmează să fie adoptate mai multe proiecte cu impact major pentru regiunea de Vest a ţării.

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara
CFR Călători: Defecţiune la sistemul de cumpărare a biletelor
România 25 Aprilie 2024, 12:42

CFR Călători: Defecţiune la sistemul de cumpărare a biletelor

Pot fi cumpărate însă legitimaţii de călătorie fără loc de la casele de bilete sau direct din tren.

CFR Călători: Defecţiune la sistemul de cumpărare a biletelor
Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive
România 25 Aprilie 2024, 12:39

Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive

El a fost retras din dispozitivul de pe raza de competenţă a oraşului Şomcuta Mare şi condus la spital, unde i-au fost...

Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive