Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA "-" LA "+" INFINIT (R) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Noiembrie 2018
Vizualizari: 1731
Comentează add

UPDATE: Ceremoniile de comemorare a Centenarului Primului Război Mondial sunt în plină desfăşurare la Paris.

VIDEO: Lideri din toată lumea participă la Centenarul Armistițiului VIDEO: Lideri din toată lumea participă la Centenarul Armistițiului - Conține video

radiojurnal

UPDATE: Ceremoniile de comemorare a Centenarului Primului Război Mondial sunt în plină desfăşurare la Paris.

La Arcul de Triumf este aproape de final principala manifestare, desfăşurată în prezenţa delegaţiilor oficiale din peste 80 de ţări.

Alături de preşedintele francez, sunt acolo cancelarul german, reprezentanţii celorlalte ţări din Uniunea Europeană, dar şi preşedinţii rus şi american. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Intrăm acum în legătură telefonică directă cu corespondentul nostru la Paris, Anton Cazacu, pentru detalii. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Ceremonia de la Arcul de Triumf este în curs de desfăşurare. Preşedintele Emmanuel Macron tocmai şi încheie acum discursul. Mai întâi, el împreună cu soţia sa Brigitte Macron au primit la Palatul Elysée delegaţiile oficiale, reprezentând peste 80 de ţări din lumea întreagă, delegaţii care s-au deplasat apoi în autobuze pe Champs Elysée, parcurgând însă ultimele zeci de metri până la Arcul de Triumf, pe jos, umăr la umăr, în ciuda ploii.

Doar preşedintele Donald Trump şi cel rus, Vladimir Putin, au sosit la Arcul de Triumf separat, fiecare dintre ei în limuzina sa protocolară. Emmanuel Macron a trecut în revistă trupele în sunetul muzicii militare, care a intonat apoi imediat imnul naţional al Franţei, Marseieza.

La ceremonie au participat reprezentanţi ai armatei şi ai asociaţiilor de veterani, unii dintre ei aflaţi în scaune cu rotile, cu toţii însă în uniforme şi purtând cu mândrie drapelurile specifice corpurilor militare pe care le reprezintă.

Mai mulţi adolescenţi, participanţi la ceremonie, au amintit în limba franceză, dar şi în engleză, în germană şi în alte limbi, inclusiv în chineză, desfăşurarea Primului Război, sentimentele soldaţilor care au trăit şi au luptat în tranşee, sentimentele familiilor, sărbătorirea Armistiţiului din 11 noiembrie 1918. În discursul său, preşedintele Emmanuel Macron a evocat amintirea celor căzuţi în Primul Război Mondial şi a trasat o paralelă între Franţa de azi şi cea de acum 100 de ani

----Știrea inițială-----

Aproximativ 80 de lideri din toată lumea vor participa astăzi în Franţa la evenimentele de comemorare a armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

Pe lângă şeful statului francez, la ceremoniile de la Arcul de Triumf din Paris vor asista şi preşedinţii Statelor Unite, Rusiei şi cancelarul german.

România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe 11 noiembrie 1918, la ora 11:00, armele au amuţit pe frontul de vest al războiului, punând capăt unui conflict care a durat patru ani şi a făcut peste 10 milioane de victime între soldaţi şi alte milioane printre civili.


Etichete comemorare armistitiuprimul razboi mondialarcul de triumfparisfrantaromaniasuarusiaklaus iohannisgermania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live