Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

30 Aprilie 2020
Vizualizari: 3719
Comentează add

Israelul a sărbătorit ieri 72 de ani de independență, fără public, la ceremonia oficială de la Ierusalim, din cauza măsurilor de sănătate publică.

Video & Fotoreportaj: Israel, Ziua Independenței în vreme de pandemie

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Israelul a sărbătorit ieri 72 de ani de independență, fără public, la ceremonia oficială de la Ierusalim, din cauza măsurilor de sănătate publică. Foto: Dragoș Ciocârlan

Israelul a sărbătorit ieri 72 de ani de independență, fără public, la ceremonia oficială de la Ierusalim, din cauza măsurilor de sănătate publică.

Au lipsit spectaculoasele focuri de artificii și concerte în aer liber din marile orașe. Prin mesajele lor, liderii israelieni au îndemnat la unitate şi au salutat remarcabilele performanțe obținute în toate domeniile. 

"Salutari din Ierusalim, capitala noastră eternă și nedivizată. Sărbătorim 72 de ani de independență" - a spus premierul Benjamin Netanyahu, în videomesajul înregistrat cu ocazia Zilei naționale. Netanyahu s-a referit la remarcabila democrație a Israelului în care toți cetățenii, evrei și neevrei, sunt liberi. Un exemplu strălucit de libertate în inima Orientului Mijlociu. "Salutăm inovația care a făcut din Israel lider mondial în agricultură, utilizarea apei, cibernetică, inteligență artificială și multe alte domenii". Netanyahu i-a felicitat pe cei care au obținut premiile Nobel, cei care lucrează continuu pentru a descoperi leacuri la bolile letale, inclusiv pentru pandemia coronavirusului.

Ceremonia de pe Muntele Herzl din Ierusalim a fost fără public, respectând instrucțiunile și evitând aglomerațiile. Fără precedent, astăzi străzile au fost pustii, toate magazinele închise, circulația oprită între localități. Neobișnuit pentru Yom Ha'atzmaut - Ziua independenței de stat. Până la apariția noului coronavirus, Israelul a avut una dintre cele mai mici rate ale șomajului. În urmă cu șase luni, era 3%. Acum este peste 27%. Treptat și prudent, se ridică restricțiile, activitățile economice se reiau. Salariul mediu în Israel este aproape 3.000 de dolari pe lună, iar salariul minim 1.500 de dolari. Diferența e mare și viața e foarte scumpă. Venituri de miliarde de dolari vin din vânzarea start-up-urilor israeliene.

Statele Unite sunt cea mai puternică națiune din lume, conform clasamentului anual World Report, iar Israelul este printre primele 10, după China și Rusia. Este adevărat că această țară suferă din cauza atacurilor cu rachete. Sunt şi alte amenințări de securitate, dar mințile creatoare au dezvoltat o multitudine de invenții care să îi protejeze pe israelieni. Unii au criticat măsurile și lipsa de transparență, când a început epidemia, dar rezultatele au demonstrat eficiența. Asta nu înseamnă că nu sunt probleme. Din mers, se adaptează pentru a se face față acestei provocări. Costurile vieții sunt mari și mulți israelieni au preferat să se mute în altă parte, dar, în momentul în care a izbucnit epidemia, au venit repede acasă, pentru că doar aici se simt ca acasă.

Aici a fost inventată populara aplicație Waze, cumpărată apoi de Google. Aici a fost creat un medicament pentru a trata scleroza în plăci. Aici se lucrează la adaptarea vaccinului pentru păsări, ca să fie utilizat la oameni, împotriva coronavirusului. Israelul este un model în ceea ce privește infrastructura medicală, începând de la casele de sănătate și până la spitalele de urgență. Aici nu se poate fura, din cauza evidenței digitale la nivel național.

În această perioadă dificilă, i-am văzut pe israelieni cântând sub ferestrele caselor părinților lor sau în afara unităților de îngrijire, i-am văzut pe israelieni stând în balcoanele lor, în timpul Sederului, sărbătoarea de Pesah, astfel încât să poată cânta împreună la Paște. Israelul se mândrește cu multe, la aniversarea celor 72 de ani de independență.


Etichete (ii)exclusiv radioexclusiv onlineisraelindependenta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live