Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

15 Martie 2020
Vizualizari: 802
Comentează add

Pregătiri pentru starea de urgență #Covid-19 TEXT si VIDEO.

VIDEO: Declarații de la sediul Ministerului de Interne #Covid-19 VIDEO: Declarații de la sediul Ministerului de Interne #Covid-19 - Conține video

razvan-stancu

Ministrul de Interne, Marcel Vela. Foto: Arhivă

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică, în contextul epidemiei de coronavirus, că situaţia e sub control şi a făcut apel la populaţie să evite deplasările şi să nu contribuie la propagarea mesajelor de panică.

Ministrul a mai declarat că instituirea stării de urgenţă va permite autorităţilor să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19).

Ministrul de Interne a anunţat noi măsuri care se vor lua, începând de duminică seară.

Acesta a precizat că vor intra în izolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, toate persoanele care vin din zone cu mai mult de 500 de cazuri, indiferent că vin pe cale aeriană sau rutieră.

Marcel Vela a mai spus că se extinde obligaţia intrării în carantină pentru cei care vin în ţară din zone carantinate.

S-a instituit obligaţia ITM-urilor de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare.

Se suspendă până la 31 martie organizarea şi desfăşurarea târgurilor auto.

VIDEO: Declarații, ministrul de interne.

TEXT integral:

Marcel Vela: Dragi români, așa cum ați aflat, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență pe teritoriul întregii țări. Este o măsură pe care multe țări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetățenilor lor. Începând de aseară, o echipă formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor am lucrat non-stop pentru a transmite astăzi domnului prim-ministru spre aprobare, conform legii, nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului președinte în vederea emiterii decretului. Ştiu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Vreau să fac un apel la calm și la solidaritate. Este momentul să fim uniți, să fim toleranți și să ajutăm fiecare, după puteri. Instituțiile statului suntem și vom fi la datorie. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul coronavirus. Este o măsură care vine în sprijinul autorităților, pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor.
Dragi români, este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dumneavoastră. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de îmbolnăvire a altor persoane. Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare. Limitați contactul cu alte persoane. Informați-vă doar din surse oficiale. Nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică, a mesajelor scrise de oameni inconștienți sau care au anumite interese obscure, poate chiar economice. Susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm pentru limitarea infecției cu noul virus. Situația este sub control, tocmai pentru că am luat măsuri din timp. Am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice. Cu privire la acest subiect, de măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vreau să vă spun că în ședința de ieri.

Marcel Vela: Cu privire la acest subiect, de măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vreau să vă spun că în ședința de ieri a fost aprobat planul prin care am stabilit câteva criterii. Hotărârea este afișată pe site, dar pentru că sunteți acum în direct, vă citez câteva lucruri aprobate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care clarifică unele aspecte la întrebările puse de mai mulți cetățeni.
Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu astfel încât să fie protejați în momentul în care la apelul acestor persoane, intervin pentru a repara rețelele de utilități, de telefonie, de energie electrică sau de alimentare cu gaz. Totodată, am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat. Cred că este foarte important și de interes public să vă citez aceste criterii. Așadar, contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19. Doi: persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu COVID-19, de exemplu o strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor. Trei: persoana care avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVDI-19. Exemplu: în timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuși. Patru: persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de doi metri și pe o durată de peste 15 minute. Cinci: persoana care s-a aflat în aceeași încăpere, exemplu - sală de clasă, sală de ședință, sală de așteptare din spital cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de doi metri. Şase: persoana din rândul personalului medical sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19 fără portul corect al echipamentului de protecție.
O altă decizie importantă luată ieri, în ședința Comitetului, a fost cu privire la limitarea unor lucruri care până acum am evitat să le luăm. Astfel, în hotărârea numărul 10 din 14 martie 2020, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat câteva decizii și vă citesc doar trei dintre ele. Se aprobă instituirea izolării la domiciliu în locația declarată la intrarea în țară pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu COVID-19 începând de astăzi, de la ora 21:00, ora intrării în România, fie pe cale aeriană sau rutieră. Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică./mnecula/ A doua măsură pe care v-o prezint este cu privire la obligația inspectoratelor teritoriale de muncă de a verifica modul de implementare a măsurilor impuse în Hotărârea nr 7/11.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind decalarea programului de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă. Din această hotărâre vă mai citez un articol extrem de important: se suspendă până la data de 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme. Aș dori, în încheiere, să vă mulțumesc pentru susținere. Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unitățile sanitare, dar și pentru pompieri, polițiști și jandarmi. Vreau să le mulțumesc și lor pentru implicare și să îi asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le asigura resursele. Dumneavoastră, cetățenii, puteți sprijini efortul nostru, al tuturor, rămânând acasă. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniștii din toate instituțiile vor găsi cele mai bune soluții pentru români. Suntem o națiune puternică. Haideți să arătăm împreună acest lucru. Vă mulțumesc!

Transcrierea conferinței de presă a fost realizată de RADOR.


Etichete maicoronavirusmasurimarcel velacovid-19ministerul de internestare de urgenta(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live