Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Popușoi, Radio Chișinău

26 Aprilie 2022
Vizualizari: 541
Comentează add

Maia Sandu: Responsabili de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană sunt forțe pro-război din interiorul regiunii transnistrene. Recomandările CSS.

VIDEO: Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova, reunit de urgență VIDEO: Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova, reunit de urgență - Conține video

cristina-popusoi-radio-chisinau

Maia Sandu: Foto: presedinte.md

UPDATE: Incidentele care au avut loc în ultimele ore în regiunea transnistreană sunt o escaladare a tensiunilor și au fost provocate din interiorul regiunii separatiste, a declarat președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Șefa statului a confirmat explozia care a avut loc pe aerodromul din Tiraspol și a spus că cel mai probabil responsabilii de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană sunt forțe din interiorul regiunii transnistrene pro-război.

”Autoritățile din Rep. Moldova urmăresc cu precauție situația din regiune. Analizele noastre arată ca exista tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, acest lucru vulnerabilizează situația (… ) condamnam orice tentative, orice fel de acțiuni care pun în pericol pacea din regiune”, a declarat Maia Sandu.

În acest sens Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

    Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
    Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
    Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.
    Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Sursa: Radio Chișinău.

UPDATE: VIDEO - Briefing de presă al președintei Maia Sandu la finalul ședinței.

---Știrea inițială----

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, la ora 13.00, o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu recentele incidente din regiunea separatistă transnistreană. În mai puţin de 24 de ore, mai multe explozii s-au produs în Transnistria.

Cele de ieri au vizat sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, iar cele de azi au aruncat în aer două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune. Colega noastră, Cristina Păpuşoi, de la Radio Chişinău, relatează:


Reporter: În urma exploziei, au fost scoase din funcţiune două turnuri de comunicaţie care retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă, scrie aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol.

Administraţia transnistreană a instituit cod roşu de alertă teroristă - despre aceasta scrie presa rusă, cu referire la o declaraţie a liderului separatist de la Tiraspol. Aseară, la Tiraspol, persoane neidentificate au efectuat împuşcături dintr-un aruncător de grenade, asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune.

Tot ieri, au fost raportate explozii în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localităţii Parcani, din stânga Nistrului.

Biroul Politicii de Reintegrare de la Chişinău a transmis că obiectivul urmărit de aceste incidente ţine de crearea contextelor pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană necontrolată de autorităţile constituţionale.

Serviciul de informaţii şi securitate al Republicii Moldova anunţă că monitorizează atent tuaţia din stânga Nistrului şi că întreprinde eforturi pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta climatul de siguranţă al Republicii Moldova.

Totodată, serviciul îndeamnă societatea la calm şi la abţinere de la distribuirea informaţiilor din surse neverificate, în special a celor care incită la ură şi război. În legătură cu incidentele din regiunea transnistreană, preşedinta Maia Sandu a convocat la această oră Consiliul Suprem de Securitate.


Realizator: Amintim că Transnistria şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Republica Moldova, după un scurt război civil izbucnit după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Locuit de aproximativ 500 de mii de persoane, acest teritoriu este dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi are desfăşuraţi o 1.500 de militari. Transnistria nu este recunoscută ca stat independent, de comunitatea internaţională.


Etichete maia sanduconsiliu de securitaterepublica moldovatransnistria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live