Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

17 Decembrie 2012
Vizualizari: 1537
Comentează add

Potrivit premierului desemnat Victor Ponta, noul guvern ar putea depune jurământul vineri. Victor Ponta a mai anunţat că UDMR nu intră la guvernare.

Victor Ponta, desemnat premier

ioana-dogaru

Premierul Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, la puţin timp după ce a fost desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu, că România a intrat într-o perioadă de normalitate, în care guvernarea va fi pentru solidaritate, reunificare şi reconstrucţie a ţării.

"Eu vreau să dau următorul semnal, aşa cum am spus-o de mai multe ori şi în timpul campaniei electorale şi imediat după rezultatul votului, am intrat într-o perioadă de normalitate, care este ciudată, că nu eram obişnuiţi de atâţia ani, şi anume astăzi s-a făcut desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, conform voinţei exprimate de electoratul român", a precizat premierul desemnat.

Premierul desemnat a declarat că noul cabinet ar putea fi votat în parlament vineri.

"Din punctul meu de vedere, miercuri seară se pot alege structurile noului Parlament, joi la prânz eu sunt pregătit cu structura guvernului, candidaţii la funcţia de miniştri şi programul de guvernare îl trimit la Parlament.

"Joi după-amiază pot fi audiaţi cât de târziu miniştrii şi vineri avem votul în Parlament.

"Dacă votul Parlamentului este favorabil, vineri la prânz depunem jurământul, sâmbătă avem prima şedinţă de guvern ca să ne apucăm din nou de treabă", a afirmat Victor Ponta.

UDMR nu intră la guvernare

Ulterior, după negocieri în cadrul USL, copreşedintele USL, Victor Ponta a anunţat că UDMR nu va face parte din guvern dar USL va păstra dialogul cu UDMR.

Premierul desemnat a mai declarat că UNPR nu va avea niciun portofoliu dar liderul UNPR, Gabriel Oprea, va deţine un post de vicepremier.

Victor Ponta, desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu

Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, luni, decretul pentru desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru. 

Potrivit comunicatului, Victor Ponta a fost singura propunere avansată la consultările de la Palatul cotroceni.

"Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru", se arată în comunicat.

Victor Ponta, singura propunere pentru funcţia de premier

Luni dimineaţă au avut loc, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare şi minorităţile naţionale din Parlament, ce au durat aproximativ o jumătate de oră, iar atmosfera din timpul discuţiilor a fost una relaxată după cum declara la ieşire liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu.

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, presa nu a avut acces la consultările care s-au desfăşurat în acelaşi timp cu toţi reprezentanţii partidelor, o premieră în ultimii ani la Palatul Cotroceni.

Tot o premieră a fost şi faptul că şeful statului nu a anunţat numele premierului desemnat în cadrul unei conferinţe de presă, ci printr-un comunicat.

Administraţia Prezidenţială a pus însă la dispoziţia jurnaliştilor înregistrarea video a discuţiilor.

Preşedintele Traian Băsescu afirma în faţa reprezentanţilor partidelor că din punctul său de vedere lucrurile sunt încheiate pentru că prin nominalizarea doar a lui Victor Ponta a fost îndeplinită voinţa parlamentului şi cea a electoratului.

Astfel, partidele care formează USL şi Grupul minorităţilor naţionale au susţinut că Victor Ponta este singura propunere, în timp ce Alianţa România Dreaptă şi UDMR au declarat că nu au nicio propunere pentru funcţia de premier.

La consultări au fost abordate şi chestiuni de politică generală, iar şeful statului a vorbit despre o bună colaborare între preşedinţie şi viitorul guvern.

Procedura de învestitură

După desemnarea de către preşedintele României a lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru, el are la dispoziţie 10 zile să îşi alcătuiască echipa guvernamentală şi programul de guvernare.

După formarea executivului şi alcătuirea programului de guvernare, cabinetul nou format trebuie să se prezinte în Parlament pentru a primi votul de învestitură.

Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc, potrivit regulamentului comun, data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului.

Înainte de votul de învestitură, fiecare candidat pentru funcţia de ministru, va fi audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde compentenţelor viitorului ministru.

Desemnarea premierului, cel mai dezbătut subiect după alegeri

Desemnarea premierului a fost cel mai dezbătut subiect după alegeri deoarece mai ales în acest an au fost nenumărate momentele când preşedintele şi primul ministru au avut schimburi de replici tăioase, iar tensiunile dintre cei doi au fost evidente. 

Liderul PSD, Victor Ponta, a fost singura variantă de premier a USL. 

Liderii uniunii nu au acceptat nicio clipă posibilitatea desemnării unei alte persoane deşi Traian Băsescu a lăsat de mai multe ori să se înţeleagă că nu îl consideră cel mai potrivit pentru această funcţie. 

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Amalia Bojescu, ţinând cont de scorul obţinut de USL la alegeri şi de faptul că Victor Ponta era singura propunere pentru această funcţie, Traian Băsescu nu putea să nu ia în calcul aceste lucruri chiar dacă la începutul anului şeful statului spunea că nu îl va desemna niciodată premier pe Victor Ponta. 

Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta şi pe 27 aprilie

Cu toate acestea, Traian Băsescu l-a desemnat în funcţie pe 27 aprilie.

Într-o altă declaraţie din luna noiembrie, întrebat dacă îl va desemna pe Victor Ponta premier dacă USL va câştiga alegerile şeful statului a spus că aşteaptă rezultatele scrutinului dar preciza el, nu poate desemna un prim ministru care nu are soluţii pentru ţară 

Traian Băsescu mai afirma că este greu pentru un preşedinte să numească premier un prim ministru care a luat parte la suspendarea sa şi a susţinut demiterea sa. 

Cu toate acestea, Traian Băsescu spunea la consultările de luni că din punctul său de vedere lucrurile sunt încheiate pentru că prin nominalizarea lui Victor Ponta a fost îndeplinită atât voinţa parlamentului, dar şi a electoratului.

Alegerile parlamentare, câştigate detaşat de USL

Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare din 9 decembrie, Uniunea Social Liberală(USL) a obţinut 395 de mandate în viitorul parlament, în timp ce ARD va avea doar 80 de parlamentari.

Partidul Poporului Dan Diaconescu a câştigat 68 de  mandate, iar UDMR va avea 27 de parlamentari.  

Se adaugă şi cei 18 deputaţi ai minorităţilor, astfel încât  vom avea un legislativ format din 588 de parlamentari, cu  112 locuri mai multe decât în prezent. 


Etichete Victor PontapremierdesemnareTraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live