Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL - continuare Sâmbătă, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

27 Iunie 2017
Vizualizari: 1212
Comentează add

Senatul a adoptat astăzi proiectul de modificare a legii Avocatului Poporului

Victor Ciorbea: Modificarea legislativă vizeză prevenirea torturii

alina-stanuta

Senatorii au adoptat cu 93 de voturi pentru, 12 împotrivă şi o abţinere propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Documentul a fost susţinut în plen de şeful instituţiei, Victor Ciorbea.  

Reporterul RRA Alina Stănuţă relatează că preşedintele Comisiei juridice, senatorul Robert Cazanciuc consideră că proiectul de lege va consolida statutul instituţiei Avocatului Poporului în apărarea drepturilor fundamentale.

Prezent în plenul Senatului, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a arătat că modificările aduse legii se referă, printre altele, la îmbunătăţirea mecanismului naţional de prevenire a torturii.  

Victor Ciorbea: "În urma recomandărilor făcute de Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi de Comitetul European, am formulat majoritatea articolelor. Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii în peste 2300 de locuri de detenţie, de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate."

Senatorul USR, Florina Presadă, consideră însă că proiectul de lege nu are nicio legătură cu eficienţa acestei instituţii şi reprezintă o răsplată politică pentru Victor Ciorbea. 

Florina Presadă: "Vreau să reamintesc de nenumăratele cazuri de inacţiune în favoarea cetăţenilor şi a organizaţiilor neguvernamentale, atunci când acestea au depus sesizări. Este păcat că această instituţie, care trebuie să apere drepturile cetăţenilor în faţa abuzurilor statului, a ajuns sub mandatul domnului Ciorbea să apere drepturile celor care au puterea, la un moment dat. De ce consideraţi că aveţi dreptul la această pensie specială?".

În replică, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a precizat că pensia specială nu este introdusă prin actualul proiect de lege, ci este deja prevăzută de legea în vigoare privind funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului. Documentul a fost adoptat de Senat ca for decizional.


Etichete Avocatul PoporuluiVictor CiorbeaSenatlegea de organizare şi funcţionare

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live