Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean, Cluj

8 Septembrie 2010
Vizualizari: 1567
Comentează add

Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate de cercetătorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului în localitatea clujeană Sânteju de Vale.

Victime ale Securităţii, deshumate la Cluj

claudiu-padurean-cluj

Deshumarea rămăşiţelor celor doi partizani anticomunişti. Foto: Agerpres.

Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate, miercuri, de cercetătorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, în localitatea clujeană Sânteju de Vale, în prezenţa unui procuror militar.

Cele două victime au făcut parte dintr-o organizaţie anticomunistă şi au fost împuşcaţi de Securitate în noaptea de 5 octombrie 1949.

Osemintele celor doi partizani anticomunişti din Armata Albă, o organizaţie care milita pentru readucerea pe tron a regelui Mihai I, au fost descoperite de istoricii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Groapa celor doi luptători se află la marginea pădurii Huscior, din localitatea Sânteju de Vale din judeţul Cluj. Cei doi partizani anticomunişti s-au înrolat în Armata Albă în anul 1948. Organizaţia avea sute de aderenţi, însă liderii ei au fost prinşi de Securitate prin trădare, iar partizanii s-au împrăştiat.

Trei dintre luptători au fost ascunşi de unul dintre sătenii din Sânteju de Vale. Ei au fost însă descoperiţi de Securitate. Unul dintre cei trei partizani a reuşit să fugă.

Ceilalţi doi, Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, au fost prinşi de securişti şi apoi executaţi fără nicio judecată, spune istoricul Marius Oprea, de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

“Era o organizaţie care practic abia se constituise, nu avuseseră niciun fel de acţiune împotriva autorităţilor statului, nici nu prea aveau arme, dar pur şi simplu de data asta intenţia a fost pedepsită, ca şi exemplu.

"Voiau să sperie satul, ca oamenii să predea cotele, să se înscrie în colectiv” a declarat Marius Oprea.


Etichete comunismvictimeexecuţieSânteju de Valesecuritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live