Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vicepreședinta CE Vera Jurova: Anul acesta, România ar putea scăpa de MCV

Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Romania, Vera Jurova a menționat că CE consideră că Secția specială de investigare a magistraților „afectează independența acestora”.

Vicepreședinta CE Vera Jurova: Anul acesta, România ar putea scăpa de MCV
Věra Jourová. Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu.

Articol de Carmen Gavrilă, 17 Martie 2021, 13:54

Vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jurova pentru valori europene și transparență a declarat în exclusivitate pentru postul public de radio că România poate încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justitie anul acesta.

Zilele acestea Vera Jurova are o serie de consultari online cu oficiali români, magistrați, parlamentari si reprezentanți ai societății civile iar mâine va discuta cu premierul Florin Cîțu, în condițiile în care Comisia pregătește raportul privind statul de drept în toate țările membre dar și raportul pentru România privind MCV.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Romania, Vera Jurova a menționat că în continuare Comisia Europeană consideră că Secția specială de investigare a magistraților afectează independența acestora.

Reporter : Sunteți în plină vizită virtuală în România, cu întâlniri online în pregătirea raportului privind statul de drept. Aveți concluzii preliminare ?

Vera Jurova: Raportul va fi publicat în iulie, deci e prea devreme să spunem care vor fi noile concluzii, dar vom construi pe datele din anii trecuți pentru că vrem să aflăm tendințele iar eu cred și sper că tendința în România va fi una pozitivă pentru că știu, din discuțiile cu oficialii români, cu ministrul justiției, cu vicepremierul, despre reforme în justiție și amendarea unor legi că direcția este una bună. Am discutat cu asociații ale magistraților iar judecătorii mi-au oferit o imagine despre evoluții și idei de reformare a sistemului judiciar, am discutat despre cum să aibă o voce unică în consultări pentru că acum actele normative sunt în proces legislativ și e important să fie auziți toți cei afectați de aceste legi. Am discutat și cu organizații ale societății civile, nu doar despre justiție și lupta anticorupție ci și despre situația mass-media în România, siguranța jurnaliștilor, situația dificilă a unor jurnaliști care uneori victime ale unor investigații abuzive, despre situația economică foarte dificilă a mass-media dar și despre regulamentul de protecție a datelor care uneori este folosit ca scuză pentru a nu furniza presei informații. Am fost foarte frustrată de regresele în materie de justiție din anii 2017 și 2018 în România dar acum cred că guvernul este pe calea corectă. Pentru mine reforma trebuie să aibă ca rezultat o ramură judiciară stabilă și un sistem sustenabil, o reputație instituțională a sistemului de justiție care să le dea încredere cetățenilor că acest sistem poate oferi justiție. Planul și visul meu este ca românii să considere că un tribunal le poate face dreptate.

Reporter : Există recomandări noi legat de reforma sistemului de justiție ?

Vera Jurova: În prezent avem aceleași recomandări ca în 2017 și 2018 inclusiv legat de eliminarea secției speciale pentru investigarea magistraților, nu am adăugat sau eliminat nimic. Comisia ar vrea să vadă o actualizare a codului penal și a codului de procedură penală inclusive ca să fie în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, am vrea să vedem adoptate legile justiției și privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce se obține consensul tuturor părților implicate. Comisia consideră foarte problematică Secția Specială de Investigare a Magistraților, o instituție foarte intruzivă și care afectează independența judecătorilor. Asta am vrea să vedem în următoarele luni și cred că acum este un moment bun pentru că guvernul are o voință politică foarte puternică și potențial bun să treacă legile. Cred că e un semnal bun faptul care mi-a fost confirmat de vicepremier că România a cerut sfatul și recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

Reporter : Autoritățile române doresc ridicarea cât mai curând a MCV. Ar fi asta posibil dacă raportul privind statul de drept e bun ? Poate fi făcută vreo legătură ?

Vera Jurova : Lucrăm pe două linii diferite. Pe MCV vom emite un raport probabil în vară și care va reflecta ultimele evoluții în derulare, inclusiv legile pe care le-am menționat. În același timp, adunăm date și pentru raportul privind statul de drept care va fi publicat în iulie. Dacă totul merge bine anul acesta și dacă vedem transpuse în realitate recomandările din MCV legate de legile justitiei, mecanismul ar putea fi încheiat iar anul viitor România ar putea fi pentru prima dată evalueată numai în contextul raportului privind statul de drept ca toate celelalte state membre. Acesta este și planul meu pentru că aș vrea o standardizare a proceselor de evaluare în toate statele membre și să punem capăt MCV, un mecanism vechi de 13 ani și care este un exercițiu ieșit din comun, nu ca cel normal pe care l-am pornit cu evaluarea statului de drept în toate țările membre.

Reporter : Când va fi efectiv aplicat noul mecanism de condiționare a fondurilor europene de statul de drept ? Mai mulți eurodeputați au criticat Comisia…

Vera Jurova : Imediat după ce Curtea Europeana de Justitie își va da verdictul privind mecanismul, vom face primii pași pentru aplicare. În prezent Comisia lucrează asupra liniilor directoare pentru utilizarea mecanismului și evaluăm țările în privința cărora am putea activa acest mecanism în curând.

Reporter : Recent în Parlamentul European ați cerut instrumente și atribuții noi ale Comisiei Europene pentru a asigura independeța presei în UE, pe fondul unor încălcări grave în câteva țări membre. Ce fel de instrumente ?

Vera Jurova : Punctul de pornire în frustrarea mea care a avut ca rezultat declarația mea că e nevoie de instrumente noi vine din faptul că niciodată nu ne-am imaginat că mass-media ar putea fi în Europa sub o asemenea presiune cum vedem acum. Adică presiune economică, politică, punerea în pericol a jurnaliștilor, avem deja doi jurnaliști uciși. Noi în Europa nu am recunoscut rolul special al mass-media în societățile noastre democratice. Când de exemplu ne uităm la regulamentele privind concurența sau achizițiile ori ajutoarele de stat, nu avem o abordare similară în ce privește amenințările la adresa mass-media. De exemplu, când e vorba de fuziuni în domeniu pe care le vedem în unele state membre, crearea de entități foarte puternice finanțate de guverne și care transmit liniile narative dorite de guverne. Asta nu înseamnă presă independentă. În afața unor asemeea cazuri nu putem face nimic. De aceea mă gândesc la un instrument care să recunoască rolul special al mass-media. Nu mă întrebați despre detalii pentru că acum discutăm în Comisia Europeană despre de ce se poate face legat de autorități de reglementare naționale mai puternice în statele membre pentru a monitoriza independența media, legat de protejarea presei independente și a jurnaliștilor de presiunile politice. Trebuie să trasăm un instrument care să aibă la bază competențele europene, nu am de gând să depășesc atribuțiile Comisiei, dar e clar că trebuie să avem o bază care să ne permită să acționăm rapid când sunt situații grave ale mass-media în țările membre. În iunie vom publica evaluarea situației mass-media în UE, monitorul pluralismului în domeniu și deja ultimele două rapoarte au arătat o tendință foarte negativă și trebuie să îi punem capăt. Avem nevoie de presă independentă în fiecare stat membru pentru că joacă un rol extrem de important într-o societate democratică.

AUDIO: Vicepreședinta CE, Vera Jurova, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Romania.

Etichete : (ii) mcv jurova
Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor