Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

16 Februarie 2019
Vizualizari: 706
Comentează add

Franţa se pregăteşte pentru un nou sfârşit de săptămână cu manifestaţii ale "vestelor galbene", ale căror revendicări sunt susţinute de tot mai puţini oameni

"Vestele galbene" pregătesc a XIV-a sâmbătă de proteste în Franţa

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 

Manifestaţii sunt anunţate în mai multe oraşe. Potrivit apelurilor la protest lansate pe reţelele de socializare, pentru Paris trei adunări au fost declarate la prefectură, iar cei care s-au angajat să le organizeze le cer participanţilor comportament paşnic şi anihilarea oricărei încercări de violenţă. Dimpotrivă, alte grupuri cheamă la manifestaţii neautorizate şi la ostilitate faţă de forţele de ordine prin mesaje de genul "Este timpul să ne facem auziţi", "Gata cu pacifismul". Iar pentru a marca împlinirea a trei luni de la declanşarea acestei mişcări, "vestele galbene" vor să iasă în stradă şi duminică, 17 februarie.

Chiar dacă în ultimele trei sâmbete numărul participanţilor a fost în continuă scădere, rămâne vizibil un nucleu dur, care promite o primăvară galbenă, manifestaţii în fiecare sâmbătă.

Ca de obicei, poliţia şi jandarmii au creat un dispozitiv solid, pentru a însoţi manifestanţii, a bloca accesul în zona instituţiilor publice şi a preveni violenţele.

În oraşele mai mici, primarii au luat decizia de a bloca total accesul în centrul localităţilor. După condamnarea, miercuri, la o pedeapsă de trei ani, unul cu închisoare şi ceilalţi doi cu suspendare a boxerului care a băgat doi jandarmi în spital, lovindu-i cu pumnii şi cu picioarele pe 5 ianuarie la Paris, şi procesul de ieri al unuia dintre liderii "vestelor galbene", Éric Drouet, sub acuzaţia de organizare a unei manifestaţii neautorizate, proces care a fost amânat, în multe zone spiritele s-au încins. Ei merg foarte departe, cerând nu doar demisia preşedintelui şi a guvernului, ci şi dizolvarea Adunării Naţionale şi desfiinţarea celei de-A Cincea Republici, regimul politic semiprezidenţial care funcţionează din 1958 în Franţa. Vor instaurarea celei de-a şasea republici, cu un regim bazat pe democraţia participativă, în care cea mai mare parte a deciziilor să fie luate prin referendum şi consultarea cetăţenilor.

Aşadar, această mişcare, născută din nemulţumiri de natură socială sau din cauza valorii scăzute a puterii de cumpărare, a ajuns să aibă ambiţii politice radicale. Ieri, a fost subiect de presă în Franţa o serie de afirmaţii făcute de unul dintre liderii "vestelor galbene", care a dat un interviu unei televiziuni italiene. După terminarea emisiunii, într-o discuţie cu jurnaliştii italieni, în timp ce camera a continuat să filmeze fără ca el să ştie, acesta a spus că "Franţa se află în pragul unui război civil şi că grupări paramilitare sunt pregătite să-l răstoarne pe Macron de la putere". Acest incident are loc după ce tocmai s-a încheiat un conflict diplomatic între Franţa şi Italia provocat de susţinerea pe care liderii populişti din guvernul de la Roma o acordă mişcării "vestelor galbene".


Etichete veste galbeneFranţaÉric DrouetMacron

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live