Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Vineri, 18 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

4 Mai 2019
Vizualizari: 360
Comentează add

Odată angajati în competiţia electorală, se pune întrebarea dacă "vestele galbene" vor continua manifestaţiile lor aşa-zis apolitice.

"Vestele galbene", pe listele pentru europarlamentare

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 Foto: Arhivă/ Daniela Coman.

În Franţa, două din cele 18 liste de candidaţi depuse pentru alegerile europene din 26 mai, au fost alcătuite de participanţi la manifestaţiile "vestelor galbene", care protestează în fiecare sâmbătă, de mai bine de şase luni.

Ideea de a închega o mişcare cu ambiţii politice a apărut în rândul "vestelor galbene" astă-iarnă, când majoritatea francezilor le aprobau revendicările şi le susţineau protestele, iar sonajele de opinie îi creditau cu până la 13% din intenţiile de vot.

În peste cinci luni de manifestaţii săptămânale, marcate de violenţe şi distrugeri, cota lor de încredere a scăzut dramatic, doar 2,5% dintre alegători ar vota o listă galbenă acum, deci sub pragul electoral de 5%.

Una dintre listele înregsitrate se numeşte Alianţa galbenă şi are în fruntea sa un cântăreţ, Francis Lalanne, recunoscut pentru nonconformismul său.

Cea de-a doua, intitulată Evolution Citoyenne, îl are în frunte pe un anume Christophe Chalençon. Este cel care a organizat întâlnirea din februarie între câteva zeci de "veste galbene" şi vicepremierul italian Luigi Di Maio şi care s-a aflat ulterior la originea unui conflict diplomatic între Roma şi Paris.

Guvernul francez şi-a exprimat atunci indignarea că un reprezentant al unui stat european a venit în Franţa în calitate oficială, fără să anunţe autorităţile, aşa cum ar fi fost normal între parteneri.

De altfel, candidaţii de pe cele două liste galbene au mai degrabă vederi antieuropene şi contestă felul în care funcţionează în prezent Uniunea.

Odată angajati în competiţia electorală, se pune întrebarea dacă "vestele galbene" vor continua manifestaţiile lor aşa-zis apolitice.

Răspunsul este da, cel puţin pentru astăzi.

La Paris, prefectura a autorizat două marşuri şi sunt prevăzute manifestaţii şi în oraşe din provincie.


Etichete veste galbeneeuroparlamentare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live