Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Noiembrie 2019
Vizualizari: 304
Comentează add

În Franţa, "Vestele galbene" au continuat şi duminică manifestaţiile organizate la aniversarea unui an de la lansarea mişcării, însă participarea a fost foarte slabă.

"Vestele galbene", la un an de la lansarea mişcării

florin-lepadatu

 Foto: Arhivă/ Daniela Coman

În Franţa, "Vestele galbene" au continuat şi duminică manifestaţiile organizate la aniversarea unui an de la lansarea mişcării, însă participarea a fost foarte slabă, iar totul s-a desfăşurat, în general, într-o atmosferă calmă.

Singurul aspect inedit: un grup de protestatari a încercat, după-amiază, să ocupe celebrele Galerii Comerciale Lafayette din centrul Parisului.

Corespondenta RRA, Daniela Coman, relatează: "Ocuparea acestui templu al luxului şi al societăţii de consum este o acţiune simbolică, cu scopul de a denunţa o Franţă cu două viteze, cea a săracilor şi cea a bogaţilor.

Noi muncim, dar cu cât câştigăm, abia ne descurcăm de la o lună la alta - au strigat cei aproximativ 50 de manifestanţi, o parte îmbrăcaţi în veste galbene.

Ei s-au instalat pentru o anumită perioadă de timp la etajul al treilea al celebrului magazin, de unde scandau şi cântau până când agenţii de securitate de la Lafayette au reuşit să-i facă să plece.

În scurt timp au sosit şi poliţiştii care au încercuit magazinul, în timp ce aproximativ 200 de manifestanţi erau masaţi în stradă, în apropiere.

Ca măsură de securitate, galeriile au fost evacuate şi au rămas închise pe toată durata zilei, spre nemulţumirea turiştilor, intraţi deja în febra cumpărăturilor pentru sărbători.

Poliţia a anunţat că astăzi au fost reţinute 20 de persoane, iar alte câteva zeci au fost amendate pentru participarea la o manifestaţie neautorizată.

Clasa politică a reacţionat după evenimentele din acest weekend, fiecare arătând cu degetul către guvern şi preşedintele Emmanuel Macron.

Dacă partidele de dreapta au acuzat autorităţile publice că sunt incapabile să menţină ordinea în ţară, stânga a criticat guvernul pentru că poliţia şi jandarmeria le-ar fi încălcat dreptul cetăţenilor de a manifesta."


Etichete "Vestele galbene"Paris

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live