Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINTEI Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Podină

24 Aprilie 2019
Vizualizari: 857
Comentează add

Creatoarea veșmintelor, Cristina Sabău-Trifu, consideră că frumusețea lor va fi dată de concepția artistică și de ambianța dată de petele de culoare.

Veșmintele Papei pt. Liturghia de la Șumuleu Ciuc sunt create la Satu Mare

sergiu-podina

 Foto: Cristina Sabău-Trifu - Facebook.

Vizita pe care Papa Francisc o va efectua în România, la finalul lunii mai şi începutul lui iunie, reprezintă un moment istoric pentru țara noastră.

Dacă jilţul pe care va sta Suveranul Pontif la Iaşi a fost făcut manual de un tâmplar din respectivul judeţ, veșmintele pe care le va purta Sfântul Părinte Papa Francisc la Liturghia de la Şumuleu Ciuc din 1 iunie vor fi create la Satu Mare de către artistul Cristina Sabău-Trifu.

Satmareanca și-a dedicat o mare parte din viață artei religioase, liturgice, din lumea romano catolică. Mai exact, așa cum ne explică chiar ea, este acel segment de design care se referă la amenajări interioare ale bisericilor precum altarul, scaunul preoților, icoanele dar și vestimentația preoților.

O recomandă experiența, activând în acest domeniu de mai bine de 35 de ani motiv pentru care a fost și contactată de părintele franciscan care conduce comunitatea din Şumuleu Ciuc pentru a realiza haina liturgică a Sanctității Sale Papa Francisc.

"Evident nu am mai avut o asemena șansă, deci e o onoare deosebită este vârful carierei mele de pană acum. Sufletește eram pregatită pentru că din momentul în care sa aflat ca vine Papa în România am simți o liniște lăuntrică ca și cum ar trebui sa ma implic, să fac ceva să mă impic în domeniu ăsta, frământări care au durat câteva zile pană când a venit acest telefon. Am acceptat pe loc și apoi în circa zece zile a trebuit să pregătesc proiectul care până la sfârșitul lunii ianuarie a trebuit sa fie trimis la Vatican. A corespuns haina, nu au fost probleme. Sigur am așteptat nerăbdătoare răspunsul aproape patru săptămâni", a spus Cristina Sabău-Trifu.

Frumusețea hainelor va fi dată de concepția artistică și de ambianța dată de petele de culoare. Cum a gândit proiectul ne spune sătmareanca Cristina Sabău Trifu. " Papa Francisc este un om de o modestie rară, tocmai de aceea am simțit că haina pe care o creez pentru Sanctitatea Sa trebuie sa fie extrem de simplă și am ales o stofă dintr-o țesătură fină de un alb pur. Pe acestă haină va veni aplicat un alt material în partea de mijloc, în față și în spate, pe care voi executa un colaj din mătăsuri pe care eu le pictez, aplic deasupra diferite cusături cu diferite fire decorative, fire de mătase, fire metalice și aurii. Ca sa fie și niște simboluri concrete pentru că mi-au cerut să fie și puțin specific local, atunci am ales ca simbol statuia Fecioarei Făcătoare de Minuni de la Şumuleu Ciuc și turlele bisericii de acolo, iar pe spate hainei va fi logo-ul <<Să mergem împreună>>".

Veșmintele liturgice pe care Papa Francisc le va purta în 1 iunie atunci când va oficia slujba de la Şumuleu Ciuc, vor fi gata cu aproximativ 10 zile înainte de evenimentul la care deja și-au anunțat prezenta sute de mii de credincioși.

 


Etichete papa francisc in romaniaCristina Sabău-TrifuSatu MarePapa FranciscŞumuleu CiucLiturghie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live