Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

19 August 2019
Vizualizari: 694
Comentează add

Magistraţii de la Tribunalul Buzău au decis, aseară, internarea nevoluntară a bărbatului în vârstă de 38 de ani pentru stabilirea discernământului.

Verificari la Săpoca ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii

radiojurnal

Spitalul Săpoca din Buzău. Foto: Cristina Moise

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 august, ora 7:01) - Realizator: Cei nouă pacienţi, răniţi în noaptea de sâmbătă spre duminică de către un bărbat internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Săpoca, se află sub observaţia medicilor la mai multe unităţi medicale din capitală. Între timp, magistraţii de la Tribunalul Buzău au decis, aseară, internarea nevoluntară a bărbatului în vârstă de 38 de ani pentru stabilirea discernământului, iar procurorii au început urmărirea penală pentru infracţiunea de omor calificat în acest caz.

Ministrul Sorina Pintea se află de aseară la Săpoca şi a cerut o verificare amănunţită din partea Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul de Neuropsihiatrie din localitate. Detalii aflăm din corespondenţa Cristinei Moise. 

Sorina Pintea: Așa cum am precizat, s-a produs un lung şir de erori umane și reiterez ideea că această tragedie putea fi evitată.
Reporter: Aceasta este concluzia  Sorinei Pintea, ministru al sănătăţii, care se află încă la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Maximă Siguranţă Săpoca, loc al tragediei în care un pacient a omorât cu un stativ de perfuzie patru colegi de salon și a rănit încă nouă pacienți de pe un alt salon. Ministrul sănătății detaliază:

Sorina Pintea: În fișa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasa la îndemâna pacienților obiecte contondente. Acest stativ de perfuzie era un obiect greu, care nu ar fi trebuit să rămân niciodată într-un salon cu bolnavi internați cu probleme psihice. Nesupravegheați, acesta este primul lucru. Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1:45, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost internat un pacient, tot cu etilism, şi care a fost pus în pat cu pacientul Lungu Ştefan, în condiţiile în care în acel pavilion mai existau paturi libere, dar a fost decizia medicului de gardă, pentru că salonul 206 în care s-au petrecut crimele era imediat la îndemână.

Reporter: La Spitalul de la Săpoca au venit și aparținător ai celor patru pacienți omorâți pe Ștefan Lungu, și el pacient aici. Mama fetei de 38 de ani, decedată la UPU Buzău, acuză medicii că au mutat fata de pe un salon pe altul fără să fie anunțată familia.
-: Dacă este de terapie, de reanimare, nu merge, abia vorbea, de ce mi-ai mutat-o! Pentru că a primit şpagă de la ăla de azi noapte, şi dat-o pe ea ca pe un câine în salon. Doamna ministru ştie tot. 
- : Veţi face un demers legeal, doamnă?
-: Da, o să fac.
-: Vedeţi depune plângere?
-: Doamna ministru a spus că se rezolvă.

Reporter: Iată ce spune despre aces caz ministrul Sorina Pintea.

Sorina Pintea: Decizia este foarte clară: pentru cei care nu au respectat fişa postului Comisia de disciplină, dar și plângere penală. Din punct de vedere legal pot să rămână în activitate în această perioadă. Este un lung șir de erori, las' că merge şi-aşa. Atunci când un pacient se mută dintr-o secţie în alta, pe fiecare foaie de observație spitalul are obligația să noteze numărul de telefon al aparținătorului. Când intervin schimbări în starea de sănătate sau se mută un pacient de pe o secție pe alta personal are obligația să sune familia și să anunțe că s-a mutat.

Reporter: Ministrul Sorina Pintea și Corpul de Control al Ministerului Sănătății verifică partea manageriaă a Spitalului Săpoca.
*
Realizator: Ministrul Sorina Pintea are programată astăzi, la ora 9:00, o declaraţie de presă la Spitalul de Neuropsihiatrie din Săpoca


Etichete sapocaatac

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live