Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marcela German

29 Mai 2020
Vizualizari: 233
Comentează add

Prototipul de ventilator conceput la Tîrgu Mureș pentru pacienţii cu insuficienţă respiratorie care necesită ventilaţie mecanică a ajuns în faza de testare pe animal în laborator.

Ventilator testat pe oaie

marcela-german

   Foto: Arhivă

Prototipul de ventilator mecanic conceput la Tîrgu Mureș pentru pacienţii cu insuficienţă respiratorie acută care necesită protezare pe cale aeriană şi ventilaţie mecanică a ajuns în faza de testare pe animal în laborator.

Echipa proiectului din care fac parte cercetătorii Universității de Medicină și ingineri ai unor firme private a optat să testeze prototipul pe oaie fiind un animal de talie medie care se apropie din punct de vedere fiziologic de modelul respirator al omului.

Demersul concurează la apelul de proiecte lansat de Guvernul României pentru care există șase finaliști. 

E nevoie de mai multe teste pe animal în laborator pentru ca prototipul de ventilator mecanic conceput la Tîrgu Mureș să ajungă la omologare, explică întreprinzătorul, Răzvan Popa. 

Razvan Popa: Ventilatorul funcţionează cu un amestec de aer comprimat şi oxigen furnizat de reţeaua spitalului, dar poate funcţiona şi pe butelii de gaze permițând ca pacientul să fie mutat la nevoie.

Experimentele pe oaie au urmat după testele pe simulator, iar animalul trebuie să fie clinic sănătos și pregătit conform protocoalelor în vigoare, explică medicul veterinar Bogdan Cordoş.

Bogdan Cordoş: Dacă prototipul va câștiga finanțarea oferită de Guvern, producția ventilatorului mecanic ar putea începe în două luni.


Etichete (ii)oaieventilatortest

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live