Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ŞI RADIO - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

13 Noiembrie 2017
Vizualizari: 600
Comentează add

"Unii au pariat pe incapacitatea de plată a Venezuelei - niciodată!", a declarat Nicolas Maduro în discursul său săptămânal.

Venezuela îşi va plăti împrumuturile, susţine preşedintele ţării

sergiu-stet

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro Moro    Foto: http://www.nicolasmaduro.org.ve.

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că ţara sa nu va fi niciodată în incapacitate de a-şi plăti datoriile. Liderul venezuelean a făcut acest anunţ duminică, 12 noiembrie, înaintea negocierilor cu creditorii, discuţii ce vor fi supravegheate de doi oficiali, sub sancţiunile impuse de SUA.

Agenţia Reuters transmite că vicepreşedintele Tareck El Aissami şi ministrul economiei, Simon Zerpa, se vor întâlni cu creditorii la Caracas, a precizat Maduro, contrazicând speculaţiile potrivit cărora oficialii sancţionaţi nu vor participa la întâlnire, pentru a reduce îngrijiorarea investitorilor în legătură cu prezenţa la discuţii.

"Unii au pariat pe incapacitatea de plată a Venezuelei - niciodată", a declarat Maduro în discursul său săptămânal. "Venezuela nu va ajunge niciodată în incapacitate de plată. (Noi) vom avea mereu o strategie clară, iar acum acea strategie este să renegociem şi să refinanţă datoria externă".

Prin negocieri se încearcă restructurarea a aproximativ 60 de miliarde de dolari sub formă de obligaţiuni. În urma sancţiunilor SUA, a devenit practic imposibil pentru Venezuela să-şi refinanţeze datoriile, deoarece băncile americane nu pot cumpăra noile obligaţiuni venezuelene emise recent. Negocierile pentru restructurarea datoriilor sunt, în egală măsură, problematice, deoarece sancţiunile interzic investitorilor să încheie acorduri cu mai mulţi oficiali din cadrul Comisiei pentru datorie, nou desemnată.

Anunţul lui Maduro privind restructurarea şi refinanţarea în aceste condiţii a generat mirarea investitorilor, care se întreabă dacă liderul se pregăteşte, de fapt, pentru intrarea ţării în incapacitate de plată.

"Mâine începem prima rundă de renegociere şi refinanţare a datoriei Venezuelei. Va fi prezidată de colegul nostru Tareck El Aissami (...) şi comisia prezidenţială pe care am desemnat-o în această misiune", a declarat liderul Maduro. Acesta a mai precizat că 414 investitori şi-au confirmat ptrezenţa la negocieri, adică "91% dintre toţi deţinătorii datoriei externe a Venezuelei".

Acest număr este în contrast cu răspunsul copleşitor al investitorilor contactaţi de Reuters, care au anunţat că este puţin probabil să participe la acele negocieri. Administraţia Trump a impus mai multe rânduri de sancţiuni în cursul acestui an, acuzând Guvernul Maduro că subminează democraţia şi încalcă drepturile omului. Investitorii s-au declarat totuşi săptămâna trecută optimişti în privinţa viitoarei runde de negocieri.


Etichete Nicolas MaduroTareck El AissamiSimon ZerpaVenezuela

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live