Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE (emisiune conf.Legii 41) Joi, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Roma

22 Februarie 2019
Vizualizari: 374
Comentează add

Summitul, primul de acest fel, dezbate abuzurile unor clerici şi modul în care acestea pot fi prevenite

Vatican- reuniune consacrată protejării minorilor în Biserica Catolică

elena-postelnicu-roma

  Foto: Vatican News

Mult aşteptatul summit de la Vatican pe tema abuzurilor comise de unii membrii ai clerului şi a protecţiei minorilor în biserică a început cu discursul Papei Francisc susţinut în faţa celor 190 de reprezentanţi ai ierarhiei ecleziastice din toată lumea, inclusiv din România şi Republica Moldova.

Suveranul Pontif speră ca biserica să adopte măsuri concrete şi eficiente pentru combaterea acestor abuzuri.   

Papa Francisc: "Apasă asupra întâlnirii noastre povara responsabilităţii pastorale şi bisericeşti care ne obligă să discutăm împreună, într-o manieră sinodală, sinceră şi aprofundată, despre felul în care să înfruntăm acest rău care afectează biserica şi omenirea.

Sfântul popor al lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu condamnări simple şi previzibile, ci măsuri concrete şi eficace care trebuie pregătite. Este nevoie de concreteţe". 

Suveranul Pontif a înmânat participanţilor nişte aşa-zise linii directoare, 21 la număr, care să ajute în prezent, dar şi în viitor.

La Vatican, până duminică, zilnic au loc câte două sesiuni de lucru din care nu lipsesc mărturiile unor victime ale abuzurilor comise de clerici din toate continentele. Aceste mărturii sunt doar în format audio, în cadrul reuniunii, şi text ulteror pentru jurnalişti. Una dintre ele i-a surprins enorm de mult pe participanţi la summit, o tânără care de 15 ani era obligată să întreţină raporturi sexuale cu un preot. Nu putea să aibă niciun fel de prieten. Întâlnirile dintre cei doi aveau loc la o casă de la ţară a preotului sau chiar în parohia sa. Fata a recunoscut că primea bani în schimbul acestor raporturi, însă dacă îl refuza era bătută.

Papa Francisc şi-a luat angajamentul de a participa personal la toate aceste sesiuni de lucru, până sămbătă seara.


Etichete Papa FranciscVaticansummit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live