Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

9 Iulie 2014
Vizualizari: 710
Comentează add

Peste 70 de mii de produse contrafăcute au fost confiscate în cadrul unei operaţiuni de control vamal, organizată la nivelul întregii Uniuni Europene.

Vastă operaţiune de control vamal la nivelul întregii UE Vastă operaţiune de control vamal la nivelul întregii UE - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

Operaţiunea europeană comună, de mare amploare, cu numele de cod ERMIS, a fost demarată în luna martie de Oficiul European de luptă anti-fraudă, în cooperare cu experţi de la Comisia Europeană, din statele membre, precum şi din ţări terţe, între care Serbia, Turcia, Muntenegru şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Operaţiunea a vizat, în principal, comerţul prin poştă, curier sau expres, cu scopul de a detecta produsele contrafăcute, care circulă în loturi mici şi provin din ţări din afara Uniunii.

Potrivit rezultatelor acestei acţiuni, cele peste 70 de mii de produse contrafăcute confiscate acoperă o paletă foarte variată, de la telefoane mobile, ochelari de soare, piese auto, până la medicamente şi diverse alte produse farmaceutice.

Audio: Vastă operaţiune de control vamal la nivelul întregii UE.

S-a stabilit că cea mai mare parte a contrafacerilor provin din Extremul Orient, în principal din China.

Cei care au expertizat aceste produse au constatat că multe dintre ele prezintă riscuri pentru consumatorii europeni, întrucât ele nu sunt fabricate cu respectarea normelor Uniunii în materie de sănătate şi securitate.

În plus, comerţul de contrafacere aduce atingere intereselor întreprinderilor care respectă legea.

Participanţii la această vastă acţiune au insistat pe necesitatea cooperării cu întreprinderile private pentru reuşita unor operaţiuni de control vamal de acest tip, întrucât ele, în calitate de titulare ale drepturilor de fabricaţie a produselor originale, pot certifica dacă cele confiscate sunt autentice sau nu.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în general, acest gen de operaţiuni, care se derulează pe parcursul mai multor luni, pe lângă limitarea introducerii ilicite de produse contrafăcute pe teritoriul Uniunii, permit şi culegerea unui volum important de informaţii despre cei care se ocupă de fraudă, întărirea cooperării transfrontaliere şi identificarea cu precizie a zonelor predispuse la contrabandă.

Şi, odată în plus, datorită volumului mare de confiscări, acest control vamal extins a permis evitarea unor pierderi importante pentru bugetele statelor membre şi al Uniunii, care ar fi rezultat din eludarea plăţii unor taxe şi a drepturilor vamale.


Etichete control vamalComisia EuropeanăUniunea EuropeanăEuranet PlusERMISOLAFcontrafaceriExtremul OrientChina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live