Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vasile Blaga, reales preşedinte al PDL(LIVE UPDATES)

Principala contracandidată a lui Vasile Blaga a contestat rezultatul alegerilor pentru conducerea PDL:

Vasile Blaga, reales preşedinte al PDL(LIVE UPDATES)
Vasile Blaga. Foto: Agerpres.

Articol de Cristina Ghioca, 23 Martie 2013, 11:58

Ora 21.00 - Şeful Comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader, a declarat la sediul PDL că a fost soluţionată constestaţia grupării Elena Udrea.

"Constestaţia a fost soluţionată la Comisia de numărare a voturilor imediat ce a fost făcută. Am renumărat voturile încă o dată atunci când s-a contestat.

"Toţi reprezentanţii celor trei candidaţi au fost prezenţi atât la prima numărare a voturilor cât şi la renumărare, a precizat Mircea Toader.

Ora 20.34 - Preşedintele Traian Băsescu spune, într-un mesaj pe Facebook, că a văzut rezultatul Convenţiei PDL şi că "modul cum nu au înţeles să fie democraţi" îl face să spună acum "definitiv şi pentru totdeauna" "Adio, Partid Democrat".

"Am văzut rezultatul Convenţiei PDL, cred că am fost cinstit cu acest partid. I-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul.

"Modul cum nu au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum definitiv şi pentru totdeauna: Adio, Partid Democrat.

"Astăzi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei.

"Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL", a declarat Traian Băsescu, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook "Alături de preşedintele nostru"

Sursa: Facebook.com

Ora 19.40 - Elena Udrea a declarat că nu s-a rezolvat de către Comisia de numărare a voturilor contestaţia depusă la finalul Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL şi a precizat că "lucrurile nu pot rămâne aşa".

"Motivul contestaţiei pe care moţiunea pe care o reprezint, noul PDL, o nouă Românie a formulat-o este faptul că la începutul convenţiei s-au anunţat 4200 de persoane prezente, specificându-se că mai sunt colegi, delegaţi care vin pe parcurs.

"Înainte de a se intra la vot s-a anunţat prezenţă finală 4359 de persoane care urmau să voteze.

"Cu toate acestea aflăm că de votat au votat 4632 de persoane. Domnul Blaga nu a intrat în turul doi. Diferenţa de voturi care a făcut în viziunea dânşilor ca domnul Blaga să fie câştigător din primul tur este de 44 de voturi", a precizat Elena Udrea.

Ora 19.20 - Vasile Blaga spune că "este foarte greu să pierzi" dar "eu nu am pus niciodată corectitudinea colegilor care au numărat voturile".

Ora 19.16 - Cristian Petrescu, reprezentant al moţiunii Elena Udrea, anunţă contestarea rezultatului votului.

Ora 19.00 - Vasile Blaga a obţinut 2344 din voturile delegaţilor la Convenţia Naţională a PDL, a anunţat Mircea Toader, şeful Comisiei de numărare a voturilor.

Elena Udrea a primit 2014 voturi iar Monica Macovei 209.

Ora 16.30- Procesul de vot s-a încheiat. Începe numărătoarea voturilor. Democrat-liberali se aşteaptă ca centralizarea să dureze aproximativ două ore.

Ora 14.00 - A început votul pentru alegerea preşedintelui PDL.

Ora 12.53 - Vasile Blaga îşi prezintă moţiunea.

Vasile Blaga a pledat pentru reconstituirea partidului "de la firul ierbii".

"Vin cu un triplu angajament: unul faţă de dvs., membri şi simpatizanţi, unul faţă de colegii europeni şi unul faţă de români. Trebuie să avem un PDL unit. Va trebui să reconstruim de la firul ierbii. Voi fi preşedintele unui PDL unit, unde au loc toţi", as spus Vasile Blaga.

În opinia sa, PDL trebuie să fie un partid al soluţiilor.

""Am guvernat într-o perioadă grea. Am luat măsurile care le-am luat. Am reuşit şi câteva proiecte de modernizarea României. Numai că un partid al soluţiilor este acela care are soluţii la toate probleme României, noi am făcut o greşeală pe care o face şi USL-ul din fericire: odată ajuns la guvernare, guvernul a condus partidul, nu partidul guvernul, ceea ce nu trebuie să se mai întâmple", a spus Vasile Blaga.

El a pledat pentru unitate în interiorul partidului.

"Obiectivul nostru este câştigarea alegerilor din 2016. Suntem la capătul unei competiţii interne pe care eu o cred benefică pentru partidul nostru. Convingerea mea este că după această convenţie nu vor fi nici învinşi, nici învingători. Partidul va fi învingător dacă vom rămâne uniţi", a afirmat Vasile Blaga.

Ora 12.36 - Elena Udrea îşi prezintă moţiunea. Elenea Udrea s-a declarat capabilă să lupte cu adversarii politici ai partidului.

"Nimeni nu poate contesta că 8 ani m-am luptat cu oricine pentru fiecare coleg şi pentru fiecare proiect în care am crezut. Partidul are nevoie de un lider curajos, care să poată să se lupte. Pot să mă lupt pentru PDL, pentru primari, pentru membrii PDL", a spus Elena Udrea.

În opinia ei, partidul are nevoie de o schimbare la vârf şi de o altă atitudine.

"Este nevoie de o schimbare la vârful partidului, de o schimbare de atitudine. Partidul nu mai are încredere în viitorul său, trendul partidului este unul descendent. Este nevoie în fruntea partidului de lideri credibili", a spus Elena Udrea.

Potrivit acesteia, dialogul cu electoratul trebuie redeschis, iar partidul are nevoie de un lider care să atragă electoratul.

În discursul său, Elena Udrea a afirmat că PDL trebuie să devină "o alternativă reală la guvernare".

Ora 12:25 -Emil Boc ţine un discurs pentru susţinerea Elenei Udrea.

Ora 11.52 - Monica Macovei îşi susţine moţiunea "Reformiştii"

"Sunt convinsă că acest partid trebuie să aibă un viitor . Trebuie să redevenim partidul celor care nu fac blaturi", a declarat Monica Macovei, în discursul său.

"Sunt cea mai credibilă dintre candidaţi", a adăugat aceasta.

Monica Macovei a vorbit despre importanţa de a atrage în partid oameni competenţi.

"Vă propunem sa redevenim marele partid al dreptei, al României şi al Europei. Cel mai important este să redechidem partidul, să-i atragem pe cei care sunt competenţi. Să arătam că promovarea se face pe competenţă, nu pe clientelism", a afirmat Monica Macovei.

Ora 10.25 - Convenţia Naţională Extraordinară a început cu discursul preşedintelui Traian Băsescu. El a vorbit despre necesitatea aderării la Schengen, revizuirea Constituţiei şi creşterea competitivităţii.

"Voi fi extrem de cinstit cu voi. Ca să putem fi parteneri pe viitor vreau să ştiţi obiectivele mele: continaurea şi accelerarea procesului de integrare in UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale: acces în spaţiul Schengen, acces în zona euro şi o economie competitivă care să nu fie zdrobită de exigenţele zonei euro când vom intra în ea", a spus Traian Băsescu în discursul său.

El a adăugat că alte priorităţi sunt crearea de locuri de muncă pentru tineri, absorbţia fondurilor europene, revizuirea Constiuţiei şi respectarea instituţiilor statului.

Preşedintele României a făcut referire şi la realizările din ultimii ani ale partidului, între care elaborarea legii educaţiei, legii dialogului social, a celor patru coduri pentru justiţie şi eliberarea pieţei muncii.

"Aţi făcut o lege a educatiei exceptionala care corespunde intru totul agendei 2020 a UE. Aţi făcut patru noi coduri pentru justiţie. Aţi reformat justiţia. Singura problemă care a mai ramas este implementarea acelor două coduri legate de activitatea penală a justiţiei, sper să se întample de la 1 ianuarie 2014.

Aţi eliberat piaţa muncii. Aţi făcut o nouă lege a dialogului social. Dragii mei, aţi avut o contribuţie extraordinară la modernizarea României şi pentru acest lucru eu, preşedintele României, vă mulţumesc", a spus Traian Băsescu

Cinci mii de delegaţi aşteptaţi la Convenţie

Partidul Democrat Liberal îşi alege sâmbătă, un nou lider, în cadrul unei Convenţii Naţionale Extraordinare care are loc în Capitală.

Cinci mii de delegaţi sunt aşteptaţi la ROMEXPO pentru a-şi alege preşedintele, ne-a transmis redactorul Radio România, Amalia Bojescu.

În competiţie sunt înscrişi trei candidaţi. Vasile Blaga - el vrea unitatea partidului, Elena Udrea, care doreşte schimbarea şi Minica Macovei, cunoscută pentru ideile reformatoare în PDL.

Actualul lider Vasile Blaga este favorit în această competiţie, întrucât are susţinerea a 28 de organizaţii judeţene.

Elena Udrea îl urmează însă îndeaproape, pentru că are de partea ei organizaţii cu număr mare de delegaţi cu drept de vot.

Rezultatul se anunţă, deocamdată, unul imprevizibil.

Depinde foarte mult de modul în care cei trei candidaţi îşi vor prezenta moţiunile, de mesajul lor, cât de credibilă este oferta pentru PDL.

Cele trei moţiuni au puncte de vedere comune şi toate susţin recâştigarea încrederii cetăţenilro în PDL şi revenirea partidului la guvernare.

Rezultatul alegerilor depinde şi de mesajul pe care preşedintele Traian băsescu îl va transmite delegaţilor.

Este cunoscut faptul că şeful statului s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea şi a criticat prestaţia actualului preşedinte Vasile Blaga.

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei
Politică 18 Martie 2024, 13:29

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar, se pare că ar fi principala opţiune, dar decizia nu a fost încă...

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei
PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
Politică 18 Martie 2024, 08:14

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei, a anunţat premierul...

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Politică 18 Martie 2024, 07:45

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului

Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale la 9 iunie intră în dezbaterea Parlamentului.

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
Politică 17 Martie 2024, 16:49

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că Alianța va contesta la instanța supremă decizia Biroului...

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Politică 15 Martie 2024, 21:15

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă

La Senat sunt programate săptămâna viitoare dezbateri asupra proiectului de lege care propune modificarea şi completarea...

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Politică 15 Martie 2024, 21:10

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central

Judecătorul Gheorghe Liviu Zidaru, de la Secţia I Civilă, a fost ales locţiitor al preşedintelui BEC.

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an
Politică 15 Martie 2024, 18:42

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, anunţă că instrumentele de limitare a distribuţiei de ştiri false în mediul online sau a...

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an
Ungaria își oferă „tot sprijinul” pentru primirea României în Spaţiul Schengen
Politică 15 Martie 2024, 16:47

Ungaria își oferă „tot sprijinul” pentru primirea României în Spaţiul Schengen

Ungaria va acorda tot sprijinul României pentru ca ţara noastră să adere la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie, spune...

Ungaria își oferă „tot sprijinul” pentru primirea României în Spaţiul Schengen