Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

27 Septembrie 2012
Vizualizari: 3000
Comentează add

Plafonarea valorii tranzacţiilor în numerar ar putea fi introdusă mai ales în domenii care ar facilita evaziunea fiscală sau spălarea de bani.

Valorile tranzacţiilor cu numerar ar putea fi plafonate

daniel-negut

Foto: Arhivă Agerpres.

Un nou proiect de lege care se referă la finanţele personale, dar şi la tranzacţiile dintre firme, este în analiza ministerului finanţelor, după cum anunţă Mediafax.

Agenţia de ştiri subliniază că ar fi în discuţie introducerea unor plafoane zilnice pentru firme de 1.000 de lei pe client şi de 5.000 de lei ca total operaţiuni cu numerar, către firme şi populaţie.

Astfel, firmele vor putea face plăţi totale în numerar către companii sau persoane fizice de cel mult 5.000 de lei pe zi (de două ori mai puţin decât în prezent), iar plata în numerar către un singur client va fi limitată la maximum 1.000 de lei pe zi (de cinci ori sub pragul actual).

Aceste prevederi nu se referă la plata salariilor şi a altor drepturi de personal.

Asadar, conform acestui proiect, dacă aveţi de luat mulţi bani de la o firmă – fără a fi angajatul acesteia – şi nu doriţi ca banii să vă fie viraţi într-un cont personal, firma în cauză nu vă poate plăti, în numerar, decât tranşe zilnice de câte 1.000 de lei.

Plafonarea valorii tranzacţiilor în numerar ar putea fi introdusă mai ales în domenii care ar facilita evaziunea fiscală sau spălarea de bani, iar unul dintre efectele directe şi imediate ar fi obligarea părţilor implicate într-o tranzacţie comercială, de vânzare/cumpărare, să facă plăţile prin intermediul sistemului bancar.

În felul acesta, tranzacţia este transparentă şi – pe de altă parte - se evită posibila utilizare a unor facturi şi chitanţe false sau neînregistrate în contabilitatea firmelor.

Conform sursei citate, ministerul finanţelor analizează posibilitatea introducerii unui plafon zilnic şi pentru unele plăţi realizate între persoanele fizice, deşi în acest caz este mai dificilă verificarea tranzacţiei respective.


Etichete tranzacţiiplafonarenumerarMinisterul Finanţelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live