Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

16 Septembrie 2019
Vizualizari: 324
Comentează add

Reprezentanta Franței Sylvie Goulard este implicată în două afaceri care i-ar putea tăia aripile către râvnitul post de comisar european.

Validarea candidatei Franței la postul de comisar ”nu va fi o formalitate”

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

EU commissioner for Internal Market Sylvie Goulard look on during a family photo during a seminar in Genval on September 12, 2019.   Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Fost ministru al apărării în primul Guvern Édouard Philippe, candidata Franței pentru postul de comisar european, Sylvie Goulard, susținută puternic de președintele Emmanuel Macron, este recunoscută drept expertă în probleme europene.

Ea fost consilieră a fostului președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, la începutul anilor 2000, a avut mai multe mandate de deputat european, în timpul cărora s-a dovedit foarte activă, vorbește curent engleză, italiană și germană și în toate funcțiile deținute s-a remarcat prin competență și putere de muncă.

Numai că validarea sa de către Parlamentul European nu va fi o simplă formalitate, întrucât reprezentanta Franței este implicată în două afaceri care i-ar putea tăia aripile către râvnitul post de comisar european.

Prima se referă la angajarea fictivă a unor asistenți la cabinetul său de eurodeputat.

Acești asistenți erau plătiți de Parlamentul European, însă lucrau efectiv pentru partidul de atunci al doamnei Goulard, MoDem, de centru stânga, în prezent, partener la guvernare al partidului prezidenţial La Republique en Marche.

Din cauza acestor acuzații, ea demisionat în 2017 din guvern, însă ancheta continuă.

Chiar săptămâna trecută, atât ea, cât și fostul său șef de partid și o fostă colegă eurodeputată au fost audiați de poliție ore în șir.

În dosarul angajărilor fictive este investigată nu numai de justiția franceză, ci și de Oficiul European de Luptă Antifraudă - OLAF.

O anchetă separată desfășurată de Parlamentul European a fost închisă după ce Sylvie Goulard a rambursat un presupus prejudiciu de 45.000 de euro, Parlamentul estimând că a fost vorba despre nereguli minore.

Cea de-a doua afacere dubioasă în care numele său este amintit se referă la o colaborare, tot când era în Parlamentul European, cu un grup american de experți care o plăteau cu 10.000 de euro pe lună, un aranjament ce nu este privit cu ochi buni la Bruxelles.

După cum a anunțat noua șefă a Comisiei, Ursula von der Leyen, Sylvie Goulard este propusă pentru portofoliul Pieței Interne, de unde se va ocupa de politica industrială europeană și de piețele publice.

Totodată, va gestiona cele 13 miliarde de euro alocate Fondului European pentru Apărare și bugetul destinat Politicii Spațiale Comune.

Acest fond, ce ar putea fi suplimentat de guvernele țărilor membre, va fi destinat în principal finanțării, dezvoltării și achiziției de armament.

În context, să amintim că președintele Emmanuel Macron este un susținător de primă oră al unei politici europene de apărare mai puternice și chiar de creare a unei armate europene.

Viitoarea președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris-o pe Sylvie Goulard drept o europeană pasionată și convinsă, iar legat de anchetele de care aceasta este vizată, a spus că deocamdată, toată lumea se bucură de prezumția de nevinovăție.


Etichete formalitatefranta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live