Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oltea Şerban-Pârâu

24 Martie 2010
Vizualizari: 1829
Comentează add

Au fost decernate distincţiile celei de-a zecea gale a "Premiilor Radio România Cultural".

Valentin Gheorghiu şi Liviu Ciulei, premiaţi

oltea-serban-parau

Liviu Ciulei.

Premiile Radio România Cultural au fost decernate pentru a zecea oară la Gala din seara de 23 martie de la Teatrul Odeon, partener tradiţional al manifestării şi s-au bucurat de participarea unor personalităţi simbol ale teatrului şi muzicii româneşti, Liviu Ciulei şi Valentin Gheorghiu.

 

Au fost acordate premii la 11 categorii.

 

La “Poezie” laureatul este Dan Coman, autorul volumului Dicţionarul Mara (Editura Cartier), iar la categoria “Proză” a urcat pe scena galei Florin Constantin Pavlovici, pentru Frica si pânda (Editura Muzeului Literaturii Române).

 

Câştigătorul la categoria „Teatru” este Alexandru Tocilescu, pentru regia spectacolelor Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov (la Teatrul de Comedie) şi Sfârşit de partidă de Samuel Beckett (la Teatrul Metropolis).

 

Laurii pentru “Film” pe anul 2009 i-au revenit regizorului Corneliu Porumboiu, pentru Poliţist, adjectiv.

 

La categoria “Muzică” a fost distinsă pianista Luiza Borac, iar „Artele plastice” îl au ca laureat pe pictorul Vladimir Zamfirescu.

 

La categoria „Ştiinţă” a câştigat dr. Călin Alexa de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” – Magurele, iar la categoria „Educaţie-Învăţământ” premiul a fost decernat Muzeului Naţional de Geologie din Bucuresti, reprezentat de dr. Marcel Mărunţiu, directorul Institutului Geologic al României.

 

Pentru categoriile rezervate jurnalismului cultural s-au ales doi câştigători: săptămânalul Observator cultural, la “Reviste şi suplimente culturale” şi Campania Restaurare de la TVR Cultural, la “Emisiuni culturale de televiziune”.

 

În acest an, a fost inaugurată o nouă categorie, “Proiecte, bienale şi festivaluri culturale”, laureat fiind Festivalul Internaţional “George Enescu” 2009.

 

S-au acordat şi trei premii speciale.

 

Premiul „Iosif Sava” i-a revenit tenorului Teodor Ilincăi.

 

Premiul de excelenţă Radio România Cultural i-a fost acordat simbolului pianisticii româneşti Valentin Gheorghiu.

 

Premiul „Lux Mundi” i-a fost decernat în acest an marelui regizor şi scenograf Liviu Ciulei, care „cu gândiri şi cu imagini” a dovedit timp de peste o jumătate de secol lumii întregi valoarea artei teatrale şi cinematografice româneşti.

 

Spectacolul, transmis în direct de coproducătorul evenimentului TVR Cultural şi de Radio România Cultural, a fost prezentat de scriitorul Radu Paraschivescu şi l-a avut invitat pe acordeonistul Emy Drăgoi, regia spectacolului fiind semnată de Attila Vizauer.

 

Gala va fi difuzată în reluare de TVR1 în data de 1 aprilie, la ora 0.15.


Etichete PremiileRadio România CulturalTeatrul OdeonLiviu CiuleiValentin Gheorghiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live