Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

5 Septembrie 2014
Vizualizari: 2361
Comentează add

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, spune că România ar putea primi "în jur de 50 de milioane de euro" pentru vaccinarea împotriva bolii limbii albastre la bovine.

Vaccinarea împotriva bolii limbii albastre, "cu bani europeni"

radiojurnal

Foto: Arhivă  

România ar putea primi bani europeni pentru vaccinarea împotriva bolii limbii albastre la bovine, din exploataţiile comerciale.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, spune însă că pe 13 septembrie vor avea loc discuţii tehnice la nivelul Comisiei Europene, cu toate statele membre afectate, pentru a se vedea dacă se alege metoda vaccinării şi ce sume se vor aloca.

Potrivit acestuia având vaccinarea şi manopera sunt foarte costisitoare din punct de vedere financiar.

L-am întrebat pe şeful ANSVSA la cât s-ar putea ridica suma pentru ţara noastră.

Vladimir Mănăstireanu: Preţurile sunt ridicate, în jur de 50 de milioane de euro, foarte scumpă fiind manopera privind vaccinarea rumegătoarelor receptive la această boală şi urmează ca după data de 12 septembrie, după ce se discută şi în Comitetul Permanent al Comisiei Europene să vedem ce decizie se ia.

Indiferent dacă se face sau nu vaccinarea, restricţiile privind exportul de animale vii rămân aceleaşi şi se ridică abia după ce noi demonstrăm pe o perioadă de 2 ani de zile, că prin supravegherea acestei boli nu mai există niciun caz de animal purtător sau un caz de îmbolnăvire la rumegătoare, privind această boală.

Realizator: Înţeleg că aţi putea să-i despăgubiţi pe aceia care şi-au pierdut animalele din cauza acestei boli?

Vladimir Mănăstireanu: Da, există varianta despăgubirii. Din fericire, nu vorbim de un număr foarte mare de animale moarte din cauza acestei boli. Avem un total de 33 de animale, 26 ovine şi 7 taurine.

Da, se pot despăgubi, numai după ce evaluăm foarte bine fiecare caz în parte. Suma variază atât la ovine, cât şi la taurine, în funcţie de valoarea economică a animalului, rasă.

Realizator: Care ar fi sumele maxime pe care le-ar putea putea primi cineva?

Vladimir Mănăstireanu: Pentru ovine, suma maximă ar fi 400 de roni, iar pentru taurine, 3.000 de roni.

Realizator: Ce demersuri trebuie să facă proprietarul care doreşte despăgubire?

Vladimir Mănăstireanu: Trebuie să sesizeze DSV-ul judeţean, care a constatat moartea animalului şi DSV-ul înştiinţează Autoritatea şi noi luăm, după aceea, toate măsurile pentru a despăgubi proprietarii.

Potrivit datelor la zi centralizate de ANSVSA, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347, în cele 12 judeţe, unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă mai puţin de 1% din totalul animalelor receptive, existente în aceste zone.

Boala limbii albastre afectează numai rumegătoarele şi nu se transmite la om. 


Etichete boalălimbă albastrăUECEfonduribovineanimalesănătatefermierimediciANSVSAVladimir Mănăstireanuvaccinaredespăgubiri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live