Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corina Negrea

28 Ianuarie 2021
Vizualizari: 338
Comentează add

"Vaccin pentru viaţă" - Precizări privind temperaturile de stocare a vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager.

"Vaccin pentru viaţă" - Despre temperaturile de stocare a vaccinurilor

corina-negrea

FOTO: prefectul Jud. Cluj, Mircea Abrudean.

Conform strategii Uniunii Europene privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europeană și-a asumat un rol important în ceea ce privește garantarea accesului universal la testele, tratamentele și vaccinurile împotriva SARS-CoV-2. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor și asigurarea accesului echitabil și în timp util la vaccinul pentru cetățenii Uniunii Europene.

În ediția de astăzi a campaniei "Vaccin pentru viață", Corina Negrea aduce lămuriri din partea președintelui Centrului de Inovații pentru Medicină, doctor Marius Geantă, în privința temperaturilor de stocare a celor două vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Reporter: De ce această diferență în ceea ce privește temperatura de stocare, de păstrare, la cele două vaccinuri, câtă vreme ele folosesc aceeași tehnologie, ARN mesager?
Marius Geantă: Tehnologia este aceeași, dar modalitatea de obţinere, să spunem, și ceea ce conține diferă între cele două produse. Se știe despre ARN mesager că este o moleculă extrem de sensibilă, de aceea această moleculă trebuie îmbrăcată într-un înveliş de grăsime diferit între cele două vaccinuri şi de aici vine, să spunem, principala diferență care duce și la această diferență în privința temperaturii de transport și de stocare. 

Reporter: Acest înveliș de grăsime, el se fixează pe celulele noastre şi de aici începe acțiunea.
Marius Geantă: Da, într-adevăr, are rol de protecție, are rolul de a facilita transportul ARN-ului mesager până la membrana celulară şi dincolo de ea. Se ştie că membrana celulară are afinitate pentru lipide, pentru grăsimi. Acesta este motivul pentru care a fost folosit, a fost preferat acest înveliș lipidic pentru ARN, pentru a facilita pătrunderea moleculei de ARN mesager cu informație pentru sinteza proteinei Spike în interiorul celulei. O dată intrat în interiorul celulei, ARN-ul mesager este captat de fabricile de proteine, de ribozomi care încep să sintetizeze proteina Spike. Ceea ce trebuie să știm este că în mod evident, într-o seringă cu vaccin se află o cantitate limitată de substanțe, inclusiv o cantitate limitată de ARN mesager. Deci, cu alte cuvinte, când această cantitate se termină, pe măsură ce este captată de ribozomi, încetează și efectul biologic al ARN-ului mesager.

Reporter: Şi încă o menţiune foarte importantă: ARN-ul mesager nu interferează cu ADN-ul.
Marius Geantă: În mod clar așa stau lucrurile. Cred că explicația cea mai simplă ține de locul în care acționează ARN mesager şi anume în exteriorul nucleului, celulei. ADN-ul este în interiorul nucleului celular.


Etichete (ii)vaccintemperaturistocare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live