Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 04 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

19 Martie 2018
Vizualizari: 601
Comentează add

Liderul rus s-a referit pentru prima dată în ultimele zile la otrăvirea în Marea Britanie a agentului dublu, Serghei Skripal, respingând ca aberaţii acuzaţiile la adresa Rusiei.

V. Putin a câştigat al patrulea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse

alexandru-beleavski

Kremlinul noaptea, Moscova.       Foto: pixabay.com

Vladimir Putin a câştigat al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei cu rezultate record faţă de precedentele alegeri. După confirmarea victoriei preşedintele reales a lăsat să se înţeleagă că nu şi-l doreşte pe al cincilea.

Practic, fără concurent, Vladimir Putin îşi asigură sprijinul popular dorit pentru exercitarea puterii în următorii şase ani. Observatorii  independenţi au semnalat mai multe nereguli în timpul scrutinului, dar Comisia electorală centrală a spus că incidentele nu sunt semnificative.

După numărarea a 99,5% din voturi liderul de la Kremlin conduce cu un rezultat de 76,65%, în condiţiile unei participări la vot de peste 67%. Pe locurile următoare se clasează Pavel Grudinin din partea Partidului Comunist cu 11,8% şi ultranaţionalistul Vladimir Jironovski, cu 5,6%.

Dintre ceilalţi candidaţi doi au depăşit 1%, ceilalţi trei situându-se sub acest nivel. Aceste cifre se mai pot schimba doar la nivel de zecimale, rezultatele definitive urmând să fie anunţate conform legii în maximum 10 zile, probabil însă mai devreme.

În câteva regiuni, mai ales în Siberia Orientală şi Caucazul de Nord Vladimir Putin a obţinut peste 90% din voturi, prezenţă cât şi voturi record în favoarea lui Putin fiind înregistrată şi la Moscova şi Sankt Petersburg. Pentru prima dată Rusia a organizat alegeri prezidenţiale în Crimeea şi la Sevastopol, unde liderul de la Kremlin a întrunit peste 92%, peste 90% din sufragii, în condiţiile prezenţei de peste 70%.

Cancelariile occidentale şi Kievul au declarat deja că nu vor recunoaşte alegerile în aceste teritorii. Aseară târziu după alegeri, Vladimir Putin a declarat că va anunţa noul prim-ministru şi componenţa noului executiv după ceremonia de investire care, conform procedurii, ar urma să aibă loc la începutul lunii mai.

El a declarat de asemenea că deocamdată nu intenţionează să opereze modificări în constituţie în perspectiva transferului deputere la finalul noului său mandat. În aceeaşi declaraţie liderul rus s-a referit pentru prima dată în ultimele zile la otrăvirea în Marea Britanie a agentului dublu Serghei Skripal, respingând ca aberaţii acuzaţiile la adresa Rusiei şi confirmând că Moscova este gata să coopereze cu Marea Britanie în anchetarea acestui caz.


Etichete Pavel GrudininVladimir JironovskiSevastopolCrimeea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live