Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Miercuri, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

6 Octombrie 2017
Vizualizari: 644
Comentează add

Premierul ucrainean Volodimir Groisman, aflat la Chişinău, a dat asigurări că autorităţile de la Kiev vor respecta drepturile şi limbile minorităţilor naţionale

V. Groisman: Ucraina nu va ceda presiunilor în privinţa legii educaţiei

victor-pogor

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova şi Volodimir Groisman, premierul Ucrainei  foto: gov.md

Ucraina respectă minorităţile etnice şi limbile vorbite de acestea, dar nu va ceda presiunilor din exterior în privinţa noii Legi a educaţiei, a declarat astăzi la Chişinău premierul ucrainean, Volodimir Groisman.

Peste două săptămâni va avea loc o întrevedere a miniştrilor educaţiei din cele două state.   Victor Pogor de la Radio Chişinău transmite că premierul ucrainean, aflat într-o vizită oficială la Chişinău, a avut mai multe întrevederi cu demnitari din Republica Moldova şi a participat la un for de afaceri.

Printre discuţiile cu premierul moldovean, Pavel Filip, a fost şi noua lege a educaţiei adoptată recent care a provocat mai multe critici la nivel internaţional. Volodimir Groisman a dat asigurări că autorităţile de la Kiev vor respecta drepturile şi limbile minorităţilor naţionale, dar în acelaşi timp vor promova dezvoltarea limbii ucrainene.

El consideră că Ucraina nu a încălcat niciun drept internaţional şi nu va deca presiunilor din exterior. Pavel Filip a exprimat îngrijorările Chişinăului ca toţi moldovenii şi românii din Ucraina să poată studia în limba română, dar a menţionat că a primit asigurări din partea Kievului că drepturile minorităţilor naţionale vor fi respectate.

Pavel Filip a declarat că înţelege interesul Kievului de a asigura învăţământul în limba ucraineană în contextul războiului hibrid din regiune, dar a adăugat că discuţiile la acest subiect vor continua inclusiv în timpul vizitei de peste două săptămâni la Kiev a ministrului moldovean al educaţiei, culturii şi cercetării, Monica Babuc.

Printre alte subiecte discutate de cei doi premieri la Chişinău au fost crearea posturilor comune de control la punctele de trecere a frontierei, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi reglementarea conflictului transnistrean.


Etichete UcrainaVolodimir GroismanChişinăudrepturile minorităţilorlegea educaţiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live