Ascultă Radio România Actualitaţi Live

V. Dîncu: Avioanele F-16 din Norvegia vor ajunge în România modernizate

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a fost invitatul rubricii Apel Matinal, de la Radio România Actualități.

V. Dîncu: Avioanele F-16 din Norvegia vor ajunge în România modernizate
Vasile Dâncu. Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Decembrie 2021, 09:39

Ministerul Apărării Naționale a trimis Parlamentului o solicitare de aprobare prealabilă pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F16 din Norvegia, cererea fiind analizată și trimisă Comisiilor de apărare. Este vorba de aparate de zbor utilizate deja de Norvegia, așa cum au fost și cele 17 avioane F16 cumpărate din Portugalia.

Suma totală este de 454 de milioane de euro şi se va adăuga la alte contracte de achiziții, cum ar fi cele peste 1000 de blindate ușoare, achiziții care sunt necesare, după cum spun reprezentanții Ministerului Apărării, având în vedere mediul de securitate internațional, iar invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu. Bună dimineața!

Vasile Dîncu: Bună dimineaţa!

Realizator: Înainte de toate, domnule ministru, cât de rapid se schimbă acum mediul de securitate internațional și mai ales cel din regiunea noastră, dacă ne raportăm la evenimentele din apropiere, cum spuneam, tensiunea de la frontierele Ucrainei, evoluțiile din Balcani și presiunile de la frontierele Uniunii Europene?

"Pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, puteam să studiem istoria de ieri"

Vasile Dîncu: Trăim un timp accelerat și lucrurile se schimbă mai repede decât eram noi obișnuiți înainte, când pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, puteam să studiem istoria de ieri. Astăzi este mult mai complicat. Și ați amintit fenomenele care îngrijorează în acest moment tot mediul de securitate european și nu numai european, şi mondial. Mai sunt și alte lucruri care înseamnă o schimbare totală de paradigmă - şi mă refer aici la războaiele hibride. Astăzi, oamenii nu îşi dau seama, cei mai mulţi dintre ei, că ne aflăm într-un conflict continuu pe rețelele de socializare. Am văzut, de exemplu, zilele acestea a fost o știre despre niște primari care au ajuns într-un eveniment al unei ambasade fără să își dea seama de ce sunt acolo. După aceea, nu au știut cum să explice. Chiar un prieten de-al meu care mi-a spus că el nu este duşman şi că el nu intră într-o conflagraţie, dar el vrea niște bani pentru comunitatea lui. Deci este important să vedem și să înțelegem mediul în care ne desfășurăm, nu numai geopolitic, dar în general, și alte fenomene care au apărut și care nu sunt unele clasice, să spunem. Noi suntem aici pe un flanc estic, unde această presiune și asupra graniței Uniunii Europene se simte foarte bine - și nu vorbim aici numai despre război, așa cum interpretează unii oameni, pentru că dacă ne uităm - şi ar trebui să facem asta - să comunicăm poate mai mult cu populaţia; dacă ne uităm, nu este alarmă, nu suntem... nu ne pregătim de război, dar ne pregătim pentru o situație care ar putea să fie, pentru o situație de risc.

"Trebuie să facem aceste achiziţii, de exemplu, pentru că suntem restanţi cu ele"

Deci, trebuie să facem aceste achiziţii, de exemplu, pentru că suntem restanţi cu ele. De exemplu, pentru a ne completa cu trei escadrile de avioane moderne F-16 flota noastră aeriană, este o hotărâre CSAT din 2012. Deci, din 2012 au trecut aproape zece ani și noi nu am reușit, din pricini bugetare, apoi a fost foarte greu de găsit niște avioane funcționale în cadrul NATO, pentru că au toate tipurile de aparatură, toate tipurile de soft care trebuie să fie compatibile cu NATO și au fost şi alte cauze. Deci, încercăm să reparăm o întârziere, pentru că în aceste vremuri, participând la o alianţă strategică de apărare, care este NATO, trebuie să avem şi partea noastră de contribuţie, adică trebuie să avem şi noi o dotare care să fie compatibilă cu a aliaților și o minimă dotare - și aici chiar vorbim de o minimă dotare.

Realizator: Şi atunci vă întrebăm, domnule ministru, în cât timp și cu ce costuri aviația va putea folosi cele 49 de aparate F-16 la standardele NATO și bineînțeles, în ce măsură corespund aceste noi categorii de tehnică militară cerințelor și mai ales urgențelor din dotarea armatei?

"Aceste avioane fac trecerea de la generația a patra spre generaţia a cincea, F-35"

Vasile Dîncu: Aceste aparate și contractele sunt făcute pentru ca aceste aparate să fie aduse aici la cel mai înalt standard din acest moment, deci vor fi modernizate în cea mai mare parte de către partea norvegiană și asta se va întâmpla cam în doi ani de zile. Şi apoi încă un lucru, am văzut, opinia publică a vorbit despre faptul că de ce sunt second hand. La avioane nu este ca la maşini, nu te duci să-ţi cumperi o maşină uzată. La avioane, resursa tot timpul se reînnoieşte, nu este ca la alte lucruri. Apoi avem o sumă de 100 de milioane pentru a moderniza toate sistemele, se face în Statele Unite, pentru că este compatibilă cu NATO. Deci, aceste avioane fac trecerea de la generația a patra spre generaţia a cincea, F-35, despre care vorbim și care vor fi avioanele viitorului. Foarte multe din componentele acestor avioane, chiar dacă aceste avioane au fost folosite, sunt componente care fac exact legătura, fac ceea ce face și acel ultim avion /visat/ care este în lucru acum, F-35 şi asta se va întâmpla în următorul deceniu. Probabil că după 2030 vom accesa, suntem pe liste pentru a accesa achiziţia pentru acel tip de avion care este cel mai înalt standard și pentru aviatori este un vis.

Realizator: Mai cunoaștem și alte amănunte. România a primit acces la tehnologia americană de ultimă generație. Avem sistemele Patriot și HIMARS pe care le-am văzut și la parada de 1 Decembrie de aici, de la București. Mai sunt avute în vedere, însă, şi achiziţii de elicoptere, de corvete, dar care este situaţia şi mai ales în ce măsură industria naţională va putea produce tehnică militară şi aici la noi, în România?

"Industria românească de apărare, unul dintre cele mai importante proiecte ale coaliției"

Vasile Dîncu: Chiar și astăzi și în zilele următoare mă întâlnesc cu oameni care lucrează în industria noastră de apărare. Vrem să şi este unul din proiectele noastre cele mai importante ale coaliției care se află acum la guvernare, alături de creșterea calității vieții militarilor și al familiilor lor, este înnoirea tehnicii, dar încercarea de a reconstrui tot ceea ce înseamnă industrie de apărare în România. Avem cazuri excepționale în cadrul industriei de apărare, atât în zona privată, cât și în zona publică, să zicem, a proprietății intreprinderilor care încă au majoritate de stat, dar avem și cazuri în care nu funcționează. Încercăm în fiecare an și în următoarea săptămână mă voi întâlni cu ministrul economiei și cu reprezentanți ai industriei noastre de apărare să încercăm, să vedem care sunt nevoile noastre și să-și poată planifica și ei ceea ce ar putea să facă pentru Armata Română. Încercăm să producem tot mai mult, cât se poate mai mult în România. Vrem, de exemplu, la aceste avioane, mentenanța se va face și la tot ceea ce va fi aviație la noi se va face la Bacău care sunt compatibili deja NATO, au toate acreditările și vor putea să lucreze. Vrem să producem, deasemenea, și producem încă autocamioane. O să producem, sper să producem și nave în portul Constanța în colaborare cu cei mai importanți producători din străinătate. Este cea mai importantă preocupare a noastră, dar este nevoie de un efort și din partea operatorilor privați sau celor care se află în proprietate publică să se ridice la nivelul și la cerințele pe care le avem noi acum ca membrii NATO și în această modernitate.

Realizator: Și cum va arăta Armata Română după finalizarea programelor de înzestrare?

"Armata română este pregătită din punct de vedere al resursei umane"

Vasile Dîncu: Programele de înzestrare nu se /.../ niciodată, mereu trebuie să adaptăm, mereu apar lucrurile noi, dar astăzi avem o Armată română care este pregătită din punct de vedere al resursei umane, a fost în cele mai importante teatre de operaţii. Avem oameni şi militari foarte bine pregătiţi. Avem nevoie de armament aici, avem încă nişte restanţe extraordinare. Va fi o armată completă, va fi o armată pe care ne putem baza, o armată care este perfect compatibilă cu NATO şi cu armata tuturor ţărilor. Oamenii au dovedit că sunt compatibili. Ne mai trebuie şi tehnică. Va fi, cred, o armată pe care o visează nu numai generalii, dar şi populaţia.

Realizator: Mai ales că resursa umană este una de calitate. Îmi amintesc de discuţiile purtate la Bucureşti, când România a susţinut creşterea prezenţei militare NATO în ţara noastră şi în zona Mării Negre. Aşadar, prezenţa militară americană va creşte? Gândindu-ne şi la bazele de aici, gen Kogălniceanu sau celelalte? Acestea sunt chestiuni de negociere, până la urmă, se află în centrul dialogului, de exemplu, pe care Statele Unite l-a intensificat cu Rusia în acest moment. Aţi văzut, a fost şi un dialog la nivel înalt, foarte mediatizat, cel dintre preşedintele Biden şi preşedintele Putin. Cu siguranţă că Europa, însă, are un plan de securizare a Europei şi a zonei flancului de est, care va însemna mai multă tehnică şi mai mulţi oameni. Nu este vorba aici de a staţiona trupe, este vorba de circuite în care, de exemplu, patrulăm cu schimbul în aer, în care apar baze defensive, dar în niciun caz nu este o pregătire pentru război. Vreau să spun, poate că atunci când vorbim, se vorbeşte mai rar despre acest lucru: uneori oamenii cred tot felul de lucruri pe care le ascultă, le văd pe Internet. Este vorba de o situaţie de calm. Noi vorbim despre aceste lucruri, pentru că populaţia trebuie să înţeleagă acest lucru şi cred că ne aflăm în normalitate, însă apărarea naţională este pentru fiecare ţară şi pentru Uniunea Europeană şi pentru alte ţări este un lucru foarte important şi foarte serios şi poate că ar trebui ca atunci când vorbim în fiecare zi despre starea vremii, să vorbim şi despre starea vremurilor. Oamenii ar fi mai... ar înţelege mai uşor ce se întâmplă şi cred că ar fi mai liniştiţi.

Realizator: Cu siguranţă, apropo de starea de normalitate la care făceaţi referire, e important să avem informaţii de fiecare dată exacte, echilibrate şi să demontăm fake news-urile, informaţiile false. Mulţumim pentru prezenţa alături de noi la "Apel Matinal".

Vasile Dîncu: Mulţumesc şi eu, o zi bună!

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
România 18 Aprilie 2024, 22:19

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat că persoanele care caută în gunoaie, lasă mizerie la centrele de colectare a...

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
România 18 Aprilie 2024, 21:51

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale

UDMR va avea candidaţi pentru toate funcţiile din administraţia publică, inclusiv în afara Transilvaniei, în judeţele Bacău...

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
România 18 Aprilie 2024, 21:46

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri

Sunt informații privind contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia sau modalitățile de plată ale impozitului...

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
România 18 Aprilie 2024, 21:42

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire

Centrul ,,Curcubeul Magic" este situat în sectorul 4 și va găzdui anual aproximativ 120 de copii cu dizabilități și familiile...

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
România 18 Aprilie 2024, 20:08

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
România 18 Aprilie 2024, 18:55

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc

Din cercetări a reieşit că, din 2022 şi până acum, cinci persoane ar fi procurat, deţinut şi comercializat în mod repetat...

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
România 18 Aprilie 2024, 18:15

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune

Vor fi analizate rezultatele primei campanii antidrog desfășurate de Cătălin Țone în parteneriat cu RRA.

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite
România 18 Aprilie 2024, 17:07

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite

Un grup de 20 de copii şi doi profesori însoţitori urmează să se întoarcă în ţară cu aeronava cu care se deplasează premierul...

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite