Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

3 Octombrie 2018
Vizualizari: 452
Comentează add

Parlamentul European va adopta o rezoluţie în urma dezbaterilor privind respectarea statului de drept în România în luna noiembrie.

V. Dăncilă: "România va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia"

petruta-obrejan

  Viorica Dăncilă              Foto: europarl.europa.eu/meps/ro/95281/Viorica_DĂNCILĂ.

România nu se va abate de la drumul proeuropean, a dat asigurări în Parlamentul European, Viorica Dăncilă, în replică la criticile aduse privind respectarea statului de drept.

Premierul a promis că autorităţile române vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa noilor legi ale justiţiei şi a susţinut că acestea vor reda independenţa magistraţilor. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a cerut explicaţii legate de rapoartele MCV: cine le-a redactat şi de ce au fost omise informaţii.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a arătat că ultimele evoluţii din România sunt urmărite la Bruxelles cu o îngrijorare tot mai mare şi a avertizat că executivul comunitar va fi brutal, dacă va fi necesar, în evaluarea României.

El a precizat că va continua dialogul cu autorităţile române, cu Guvernul de la Bucureşti, pentru obţinerea unei traiectorii pozitive. Şi dacă aduce o serie de critici, ele nu sunt îndreptate împotriva României sau poporului român, ci împotriva unor proiecte legislative care nu ţin cont de recomandările preliminare ale Comisiei de la Veneţia sau de recomandările Grupului statelor împotriva corupţiei.

"Urmărim ultimele evoluţii din România cu multă îngrijorare. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a combate corupţia sunt esenţiale şi sunt jaloane pentru a avea o Românie puternică în UE. Am văzut progrese substanţiale în trecut, însă lucrurile acum merg înapoi, într-un fel care ar putea să fie dăunător pentru locul pe care şi l-a construit România ca stat membru în Uniunea Europeană în ultimii ani", a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut tratament egal pentru România şi a criticat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar a precizat că va rămâne în dialog cu instituţiile europene şi va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

"Acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat şi cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele şi a omis din neglijenţă sau din rea credinţă aceste realităţi de neconceput în Uniunea Europeană. Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul Uniunii Europene", susţine premierul României, Viorica Dăncilă.

Vicepreşedintele Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Josef Weidenholzer, a explicat astăzi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit de Bruxelles tocmai pentru că punctul de plecare al României a fost unul dificil şi a spus că aşteaptă cu mare interes recomandările Comisiei de la Veneţia.

În opinia liderului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Guy Verhofstadt, românii se confruntă cu două probleme: corupţia generalizată şi serviciile secrete. El i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu urmeze exemplul Ungariei şi Poloniei şi să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Parlamentul European va adopta o rezoluţie în urma dezbaterilor privind respectarea statului de drept în România în luna noiembrie.


Etichete Viorica DăncilăFrans TimmermansMecanismul de Cooperare şi VerificareJosef Weidenholzer,Parlamentul EuropeanBruxellesGuy Verhofstadt,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live