Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

17 Martie 2018
Vizualizari: 651
Comentează add

Premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului.

V. Dăncilă cere desecretizarea protocoalelor dintre SRI și alte instituții

costin-grigore
Premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii ale statului - se arată într-un comunicat al Guvernului dat publicităţii aseară.
 
Solicitarea vine în contextul în care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a anunţat, tot ieri, că nu a aprobat prin hotărâri încheierea unor protocoale între SRI şi DNA.
 
În solicitarea premierului Viorica Dăncilă se aduce ca argument interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru România ca stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat.
 
Cererea prim-ministrului se bazează pe prevederi legale potrivit cărora "se interzice clasificarea ca secrete de stat a datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, a erorilor administrative sau pentru limitarea accesului la informaţii de interes public şi restrângerea ilegală a exercitării unor drepturi.
 
Executivul mai subliniază în comunicat că în situaţia protocoalelor de colaborare între SRI şi alte instituţii ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informaţii sunt conducătorii instituţiilor semnatare.
 
Comunicatul guvernului se referă şi la poziţia oficială exprimată tot ieri de Administraţia Prezidenţială, potrivit căreia Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin hotărâri, încheierea unor protocoale între SRI şi DNA.
 
În plus, mai afirma Palatul Cotroceni, activitatea de desecretizare a unor astfel de documente nu intră în responsabilitatea Consiliului şi cu atât mai puţin a preşedintelui României.
 
Şi tot aseară, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a spus, la un post de televiziune, că luni dimineaţa va cere Ministerului Public  desecretizarea protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii, dacă solicitarea formulată în acest sens de către premierul Viorica Dăncilă nu se referă explicit şi la acestea.
 
Toatea aceste luari de poziţii vin după ce în spaţiul public s-au făcut afirmaţii referitoare la protocoale secrete ce ar fi fost încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii în baza unor hotărâri ale CSAT.

Etichete viorica dancilapremierdesecretizaresridnaguverncsattudorel toaderjustitieadministratia prezidentiala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live