Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

9 August 2022
Vizualizari: 664
Comentează add

Echipa Uzbekistanului a câştigat aurul olimpic la Chennai, India, unde s-a desfăşurat olimpiada de şah din acest an.

Uzbekistanul, noua campioană olimpică la şah

ionut-iamandi

La olimpiada de la Chennai, India, au participat aproape 2000 de şahişti din aproape 200 de ţări. Foto: Arun SANKAR/ AFP

Cea de-a 44-a olimpiadă de şah s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a Uzbekistanului, care a aliniat o echipă mai modestă, dar foarte motivată. 

Ea a depăşit echipe mai bine plasate, precum Armenia (locul 2) sau India 2 (locul 3). De menționat că India, ţara gazdă, a participat cu trei echipe la olimpiadă, atât în turneul open, cât şi în cel feminin. 

 

Favorita turneului, echipa Statelor Unite, a încheiat pe locul 5.

 

La Olimpiada de la Chennai nu au participat două reprezentative puternice, Rusia şi China, prima din cauza sancţiunilor sportive care i s-au impus după invadarea Ucrainei, iar cea de-a doua din cauza restricţiilor de călătorie pe care Beijingul le aplică pe timpul pandemiei de Covid.  

La feminin, campioană olimpică este Ucraina, urmată de Georgia şi India 1.

 

În turneul principal, România a ocupat un modest loc 44, sub grila de start unde fusese plasată pe locul 20. Echipa României a înregistrat cinci victorii, trei înfrângeri şi trei egaluri. Una dintre înfrângeri a fost în faţa Moldovei, care s-a plasat pe locul 6 în clasamentul final. O altă victimă a echipei Moldovei a fost cea a Norvegiei conduse de campionul mondial Magnus Carlsen.

 

Titularul primei mese în echipa României, marele maestru Bogdan Deac, a avut un parcurs foarte bun, câştigând cinci partide din nouă jucate, fără înfrângere, depăşind astfel bariera personală de 2700 de puncte Elo. La această oră, în lume există 40 de jucători cu un rating de peste 2700 de puncte Elo.

 

La feminin, România a ocupat locul 23, cu şase victorii, trei înfrângeri şi două egaluri.

 

În paralel cu olimpiada de şah, la Chennai s-a desfăşurat şi Congresul Federaţiei Internaționale de Şah (FIDE), în cadrul căruia actualul preşedinte, rusul Arkadi Dvorkovici, a fost reales pentru un nou mandat de patru ani la şefia FIDE.

 

Clasamentul final al celei de-a 44-a olimpiade de şah, Chennai, India, iulie - august 2022 (turneul open, primele 44 de echipe).

 

 


Etichete (ii)sahchennaimoldovauzbekistan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live