Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

6 Aprilie 2014
Vizualizari: 1874
Comentează add

Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiţi începând de marţi să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP.

Utilizatorii de Windows XP, fără protecţie începând de marţi

alexandra-coslea

 Foto: captură youtube.com

Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiţi începând de marţi să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP.

La 8 aprilie, Microsoft va suspenda suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcţionează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

Compania americană va înceta să acopere vulnerabilităţile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor.

În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcţionează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector.

"Acestea pot aparţine unor servicii de poliţie, bănci, birouri juridice şi restaurante", subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalităţii cibernetice.

Hackerii au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aştepta până marţi pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acţiona pentru a le bloca.

Lumea este obişnuită cu Windows XP

Microsoft a lansat mai multe generaţii de Windows de la apariţia versiunii XP în 2001.

Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen şi serviciilor de cloud.

Dată fiind evoluţia rapidă a sistemelor informatice şi durata scurtă de viaţă a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcţionează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.

Însă rămân îngrijorări pentru companiile mici care au păstrat XP deoarece sunt obişnuite cu acest sistem de operare ce funcţionează aşa cum îşi doresc. În această situaţie se află firme care au nevoi informatice relativ puţin sofisticate, pieţele emergente şi şcolile, unde mijloacele rămân limitate.

Numeroase dispozitive automate de bilete ar putea funcţiona încă folosind sistemul Windows XP şi, din această cauză, începând de marţi vor fi mai vulnerabile la atacuri informatice, în special aparatele independente care pot fi găsite în magazinele mici sau în baruri şi care nu aparţin de nicio bancă, afirmă Michael Silver, expert în cadrul Gartner.

"În multe cazuri, oamenii au considerat că Windows XP este suficient de bun pentru ei şi nu au văzut avantajele pe care le-ar fi putut avea cheltuind bani pentru a trece la un sistem de operare mai recent", adaugă el, recunoscând însă că "a fost un pariu riscant".

În acest context, anticipează Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley, unele companii sau persoane private ar putea fi tentate să vadă ce au de oferit concurenţii companiei Microsoft, cum ar fi Apple sau Google.


Etichete Windows XPutilizatoriMicrosoftupdateatac cibernetichackeriApplesistem de operare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live