Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Utilizarea sistemelor e-sănătate în UE, în creștere

Sistemele online de sănătate câştigă tot mai mult teren în UE, este concluzia unor sondaje realizate în spitalele de urgență și printre medicii generaliști din Europa.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 26 Martie 2014, 09:37

Studiile arată că anul trecut 60 la sută dintre medicii generaliști au folosit instrumentele e-sănătate, în creştere cu 50 la sută faţă de 2007.

Printre instrumentele e-sănătate se numără fișele medicale electronice, schimbul de informații medicale, serviciile de sănătate la distanță și fișele medicale personale.

Țările care au înregistrat cele mai bune rate de asimilare a sistemelor e-sănătate în spitale sunt Danemarca, Estonia, Suedia și Finlanda.

Aceste servicii sunt utilizate în cele mai multe cazuri pentru pentru operațiuni tradiționale, în efectuarea de înregistrări și redactarea de rapoarte, şi mai puţin în scopuri clinice, cum ar fi efectuarea de consultații online.

Audio: Sistemele e-sănătate în UE sunt utilizate "tot mai mult".

La capitolul digitizării fișelor medicale ale pacienților, Olanda este pe primul loc, cu o rată de peste 83 la sută, urmată de Danemarca şi Marea Britanie, amândouă cu puţin peste 80 la sută.

e-Sănătatea în UE

Cu toate acestea, numai 9 la sută dintre spitalele din Europa le permit pacienților să aibă acces online la propriile fișe medicale, iar majoritatea acestor spitale oferă doar acces parțial.

În privinţa reţetelor electronice, medicii generaliști par mai sceptici în utilizarea lor.

Studiile arată că instrumentul e-prescripție este folosit doar în proporţie de 32 la sută, iar nivelul interacțiunii prin e-mail dintre doctor și pacient este de asemenea scăzut (35 la sută%).

Mai puțin de 10 % dintre medici consultă online pacienții și mai puțin de 16 la sută se consultă online cu alți specialiști din domeniul medical.

În opinia vicepreședintelui Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă cu agenda digitală, trebuie să schimbată rapid mentalitatea actuală din sectorul asistenței medicală întrucât este nevoie de creearea unui sistem de sănătate inovator, în cadrul căruia pacientul să se bucure de un grad mai mare de control și de transparență.

Luna trecută, la lansarea sistemului m health, disponibil pe telefonul mobil, Neelie Kroes, a afirmat că noile tehnologii ar putea fi de mare folos în viitorul apropiat:

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, sistemele de sănătate riscă să devină nesustenabile. Noile tehnologii pot deveni soluţia. Sistemele precum m health pot fi viitorul.

Un beneficiu ar fi reducerea costurilor, prin eficientizarea asistenței medicale.

Ideea este susţinută şi de comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, care contează pe toate statele membre în utilizarea potențialului oferit de sistemele online de sănătate.

#Healthcare can be more efficient by being more digital! #eHealthhttp://t.co/Fe5p6elLSe@EU_eHealth

— Digital Agenda (@DigitalAgendaEU) March 24, 2014