Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cristina Moise, Buzău

9 Iulie 2013
Vizualizari: 2924
Comentează add

Celebrul usturoi de Buzău, între tradiție și furt de identitate.

Usturoiul de Râmnicelu Usturoiul de Râmnicelu - Conține audio Usturoiul de Râmnicelu - Conține galerie foto

cristina-moise-buzau

Reporterul Cristina Moise la strâns usturoiul

Cârnați de Pleșcoi, cașcaval de Penteleu, Tămâioasă Româneasă de Pietroasele, țuică mortală de Chiojdu, plus usturoi de Râmnicelu.

Toate aparțin județului Buzău și fac cinste oriunde ar fi ele prezente.

Acum, spre mijlocul lui iulie, e vremea aromatului usturoi de Râmnicelu. Solul Bărăganului din această parte de județ are ceva al lui care face ca doar aici să rodească excelent usturoiul românesc, cel suculent, dar și iute.

Țăranii producători, ca în orice altă cultură, au pe lângă problema unei piețe de desfacere a mărfii, și pe cea a filierei România-Spania pusă la cale de comercianții de usturoi care aduc din Europa usturoi ieftin și mare. Aceștia îl scot mai apoi în piață cu eticheta usturoi de Râmnicelu.

La Râmnicelu, la capăt de tarla cu usturoi, kilogramul costă cinci, maxim șase lei. Tradiția însă este mai puternică decât neajunsurile de care ar trebui să se țină cont, mai ales că a început să i se fure identitatea.


Etichete RâmniceluusturoiBuzăulegumicultură

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live