Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

19 Iulie 2012
Vizualizari: 2033
Comentează add

Preşedintele suspentat, Traian Băsescu, a declarat la Radio România că această izolare politică ne va costa, deoarece până în prezent România a beneficiat de fonduri UE respectând valorile democratice.

USL "a scos România din parteneriatele cu ţările UE" USL "a scos România din parteneriatele cu ţările UE" - Conține audio

paul-poterasi

Preşedintele României, Traian Băsescu. Foto: Alexandru Dolea.

Preşedintele suspentat, Traian Băsescu, a declarat că România este momentan izolată politic "deoarece în momentul de faţă nu mai discută nimeni nici cu Victor Ponta, nici cu Crin Antonescu, până nu îndeplinesc cele 11 cerinţe ale Uniunii Europene, care vizează funcţionarea statului de drept".

"Oamenii aceştia trebuie să fie responsabili. Au dat cu piciorul la 8 ani de muncă migăloasă", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat susţine că a văzut abordări anti-europene la Crin Antonescu şi la Victor Ponta.

"Am văzut cum i-au certat pe politicienii europeni. Foarte bine, nu-i rău să fii ţâfnos, nu-i rău uneori, numai că atunci când îţi strigi nişte lucruri către politicienii europeni, trebuie să ai şi dreptate.

"Deocamdată, răspunsurile lui Victor Ponta sunt doar angajamente şi din acest motiv România intră într-o monitorizare în ceea ce priveşte statul de drept, e singurul stat UE în această situaţie", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a susţinut că din respectarea valorilor democratice românii au avut de câştigat deoarece cei din agricultură au primit subvenţii, iar cei din mediul rural au beneficiat de canalizare şi apă.

"Avem la dispoziţie bani să construim autostrăzi.

"Când ieşi din familie (europeană) nu mai primeşti nici bani de subvenţii, nici pentru agricultură, nimic, până când nu devii stat funcţional", a mai spus Traian Băsescu.

Audio: Interviul integral cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu.


Românii "să vină la vot"

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat că se bazează la referendum pe voturile românilor şi pe dorinţa lor de a rămâne în Europa.

"Eu acum apăr România. Am obligaţia s-o apăr şi oferta mea pentru români este să spună "Nu" la referendum, pentru că dacă rămâne această conducere a statului român, este o conducere decredibilizată", a spus Traian Băsescu.

El susţine că din punctul său de vedere oamenii trebuie să vină la referendum să voteze, pentru că nu mai votează pentru Băsescu sau pentru Antonescu.

"Dacă vor vota "Da", optează pentru Antonescu şi Ponta şi atunci România va rămâne izolată, cu riscurile de a începe să pierdem din banii pe care Europa trebuie să-i dea României şi din avantajele pe care Europa le dă României sau să voteze "Nu" şi atunci statul intră în normalitate", a mai spus Traian Băsescu.

Monitorizarea României de către CE "va continua"

În Raportul Comsiei Europene, dat publicităţii miercuri, se scrie că în ultimii cinci ani sistemul judiciar şi-a afirmat treptat independenţa, însă Comisia este îngrijorată de recenta limitare a competenţelor Curţii Constituţionale în ce priveşte hotărârile parlamentului şi cere restabilirea de urgenţă a acestor competenţe.

Aici este precizat angajamentul premierului Victor Ponta de a răspunde acestei cerinţe.

În raport, Comisia mai afirmă că este extrem de îngrijorată şi de informaţiile privind manipulările şi presiunea ce afectează instituţiile şi membrii sistemului judiciar şi care în cele din urmă, se spune în document, au un impact grav asupra întregii societăţi.

Comisia spune că toate acestea pun sub semnul întrebării reformele deja lansate, iar ideea continuităţii şi ireversibilităţii reformelor a fost sublinaită în mai multe rânduri în raport, dar şi în conferinţa de presă a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, care spunea că numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA vor însemna un adevărat test pentru continuarea progreselor de până acum.

Aceste progrese, dar şi răspunsul la cerinţele foarte precise formulate de Comisia Europeană, vor fi analizate în raportul de la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare va mai dura.

Puteţi citi pe contul nostru de twitter principalele declaraţii ale preşedintelui interimar Crin Antonescu prezent în studioul Radio România Actualităţi.


Etichete Referendum 2012Traian Băsescupreşedintele suspendatUSL

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live